Defensie neemt SPEER in 2014 in gebruik

10 februari 2011
Het gaat de goede kant op met SPEER, het geplaagde IT-systeem van het ministerie van Defensie. Het systeem zal in 2014 binnen het nu vastgestelde buget van 499 miljoen euro worden opgeleverd.

Dat zei Hans Hillen gisteren tegen een achterdochtige Tweede Kamer. Hij zei ook dat hij zich politiek verantwoordelijk stelt voor de verloop van het IT-project. Die opmerking is moeilijk te plaatsen omdat hij uit hoofde van zijn functie sinds zijn aantreden als minister van Defensie verantwoordelijk is voor Speer.

Na jaren van tegenvallers in tijd en geld zal Defensie SPEER (Strategic Process and Enterprice Resource Planning Enabled Reengenering) in werking hebben. De krijgsmacht krijgt in het project een nieuw systeem dat zorgt voor het stroomlijnen van de planning en het beheer van al het materieel en alle voorraaden van het ministerie inclusief de drie krijgsmachtonderdelen. De start van SPEER was in 2003.

Veel kritiek op SPEER
De Kamer klaagt al jaren over de vertragingen en de hogere kosten van het complexe project. Ook gisteren gaven de partijen in de Tweede Kamer weer af op SPEER en vroeg ook regeringspartij CDA zich hardop af wat het zou kosten als de stekker uit het project zou gaan. De PvdA had al eerder erop aangedrongen te stoppen met het project.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.