Innovatie & Strategie

Wetenschap
Kunstmatige intelligentie.

DeepMind zet grote stap in ontwikkeling AI

DeepMind ontwikkelt neuraal netwerk dat relatie tussen verschillende objecten begrijpt.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Gwydion M. Williams
20 juni 2017

DeepMind ontwikkelt neuraal netwerk dat relatie tussen verschillende objecten begrijpt.

De onderzoekers van project DeepMind zijn erin geslaagd om een neuraal netwerk de relaties tussen objecten te laten begrijpen. Dat melden de onderzoekers van DeepMind.

Relational reasoning – zoals het onderscheid maken en het verband zien tussen objecten, bewegingen, vormen en kleuren door de onderzoekers wordt genoemd – was lastig te begrijpen voor een computer. Mensen maken dit onderscheid intuïtief, maar een computer moet hierin getraind worden. Een onderzoeker noemt het tegenover New Scientist 'een fundamenteel deel van het menselijk verstand'.

DeepMind heeft nu een neuraal netwerk ontwikkeld dat gespecialiseerd is in het maken van dit onderscheid. Het netwerk kan worden gekoppeld aan andere neurale netten om haar kennis te vergroten.

3D-vormen

De onderzoekers van DeepMind trainden het systeem met behulp van afbeeldingen waarop 3D-vormen met verschillende vormen en kleuren te zien waren. Vervolgens analyseerde het neurale netwerk de verschillende aspecten van de afbeelding en probeerde het de relatie tussen de objecten in de afbeelding te begrijpen.

Om het neurale netwerk te testen stelden de onderzoekers het vragen als: ‘Wat is de grootte van de cilinder aan de linkerkant van het bruine metalen ding aan de linkerkant van de grote bol?’ Het netwerk beantwoordde de vragen in 95,5 procent van de gevallen juist. Het neurale netwerk scoorde iets beter dan mensen die deelnamen aan de test.

Praktische toepassingen van het netwerk zijn nog ver weg, zeggen de onderzoekers van DeepMind, maar het is wel weer een stap vooruit in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.