Overslaan en naar de inhoud gaan

Deepfake van 13-jarig moordslachtoffer doet getuigenoproep

De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares heeft afgelopen zondagavond met behulp van moderne technieken 'zelf' een oproep op de televisie gedaan aan de dader en getuigen om zich te melden. Een politiewoordvoerder heeft voor de uitzending uitspraken hierover bevestigd van misdaadjournalist en documentairemaker Simon Vuyk in WNL Op Zondag.
coldcasedocumentaire
© WNL
WNL

De oproep wordt gedaan in de WNL-documentaire Spreek! Nu!, die zondagavond is uitgezonden op NPO1, en die nu online nog is te zien. Vuyk en programmamaker Ary Schouwenaar maakten de documentaire. Volgens WNL is de oproep van ‘Soares’ een wereldprimeur. "In Nederland en wereldwijd is deze techniek nog nooit gebruikt om een getuigenoproep te doen", bevestigt de politiewoordvoerder.

Door erehaag gelopen

Voor de oproep van ‘Soares’ is gebruikgemaakt van deepfaketechnologie. De jongen, die een groot voetbaltalent zou zijn geweest, loopt in de documentaire als een voetbalster met een bal tussen een haag van familie, vrienden en politiemensen, bevestigt de woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf. De oproep is ook op politie.nl geplaatst. De erehaag is nu gefilmd met betrokkenen, die sinds 2003 nog een leven hebben gehad, maar de deepfake van het slachtoffer heeft de leeftijd van zijn overlijden. Hij zegt tegen de camera: "Weet jij meer? Spreek dan nu."

Het maken van de deepfakevideo was nog een uitdaging, want de politie had maar één foto die kort voor Sedars dood van hem was gemaakt. Voor de loop door de erehaag is een acteur ingeschakeld die veel op Sedar lijkt. Na de video-opnames tussen de geliefden van de vermoorde jongen is de deepfake, met onder meer het het gezicht van Sedar, in de video gemonteerd.

Nieuwe politietheorie

In de documentaire Spreek! Nu! wordt het Rotterdamse coldcaseteam gevolgd dat op de zaak zit. "Je kunt deze documentaire zien als een heel lange uitzending van een opsporingsprogramma. Waar we normaal een paar minuten hebben, zijn dat er nu veertig." De politie stelt dat de inzet van deepfake niet zomaar een lucky shot is. "We zijn ervan overtuigd dat het harten kan raken in het criminele milieu. Dat getuigen en misschien de dader zich kunnen gaan melden", aldus Daan Annegarn, van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie.

De zaak kwam eerder deze week weer in het nieuws, toen bekend werd dat het coldcaseteam ervan uitgaat dat de jongen per abuis en onschuldig het slachtoffer werd van een ripdeal. Hij was met vriendjes sneeuwballen aan het gooien bij een Rotterdams metrostation. Lang werd gedacht dat Sedar doodgeschoten werd, omdat hij sneeuwballen naar een automobilist zou hebben gegooid. De politie is na nieuw onderzoek tot andere inzichten gekomen. "De politie kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat Sedar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in