Loopbaan

Carriere
droombaan

Deel IT’ers heeft spijt van keuze vast of flexibel

Kies je voor een vast dienstverband of begin je voor jezelf? Soms pakt het anders uit dan gedacht...

19 januari 2017

Kies je voor een vast dienstverband of begin je voor jezelf? Soms pakt het anders uit dan gedacht...

Maar liefst 19 procent van de IT’ers met een vaste baan overweegt dit jaar voor zichzelf te beginnen. Aan de andere kant droomt 6 procent van de zzp’ers over een terugkeer in loondienst.

Dat blijkt uit de loopbaanenquête van AG Connect, waaraan zo’n 450 IT’ers hebben deelgenomen.

Van vast naar flexibel

Zo’n 4 procent van de ondervraagde IT-professionals antwoordt ‘graag’ op de vraag of zij in 2017 voor zichzelf willen beginnen. Daarnaast is er een grote groep twijfelaars van 15 procent onder IT’ers met nu nog een vast dienstverband die de knoop nog niet definitief heeft doorgehakt. Zo zou de een het alleen doen als hij zijn baan zou verliezen, terwijl de ander de sprong pas durft te wagen als hij weet hoe hij structureel aan voldoende werk kan komen. “Ik heb er op dit moment nog niet voldoende vertrouwen in, maar uiteindelijk wil ik als zzp’er aan de slag”, antwoordt weer een ander. Er zijn ook IT’ers die het van de hoogte van hun ‘afzwaaipremie’ laten afhangen en er is ook een groep die straks nadat ze met pensioen zijn gegaan graag nog een aantal jaar door willen als zelfstandige.

Dit laatste trouwens tot grote ergernis van een groep oudere zzp’ers die vrezen dat ze op deze manier oneerlijk beconcurreerd gaan worden. “Ik word als zzp’er uit de markt gedrukt doordat vutters en pensionado’s veel te lage tarieven vragen”, zegt een van hen.

Van flexibel naar vast

Van de ondervraagde groep zzp’ers zegt 2 procent absoluut nog dit jaar te willen terugkeren in loondienst. 4 Procent zegt misschien te gaan doen. Van de groep zzp’ers die nu het liefst door zou gaan als zelfstandige zegt een deel dat zij nooit meer terugkeren in loondienst, wat er ook gebeurt. Maar er is ook een deel die dit af laat hangen van de omstandigheden. “Als ik een leuke job dicht bij huis kan vinden, zou ik zo weer in loondienst gaan”, zegt een van de ondervraagde zelfstandige IT-professionals. Een ander zegt weer voor vast te kiezen bij een contract voor onbetaalde tijd. Ook als er een forse salarisverbetering inzit, zijn zzp’ers nog wel te porren voor een vast dienstverband: “Bij een plus van 15 procent ben ik om”, reageert er een. Een ander overweegt een terugkeer als de wet DBA ‘uit de hand gaat lopen’. Maar de grootste groep twijfelaars zou wel terug willen als zij parttime zouden kunnen werken. “Ik ben ooit zzp’er geworden zodat ik 30 uur in de week kon gaan werken, dat was bij mijn oude baas echt niet mogelijk.” Een ander zegt: “Ik zou het doen als ik zo een basisinkomen kan verwerven, voor bijvoorbeeld 20 uur in de week.” Een ander valt hem bij: “Als ik een leuke, uitdagende baan vind voor maximaal 24 uur per week.”

Loopbaanenquête 2017

Eerder meldden wij al dat uit de loopbaanenquête van AG Connect naar voren kwam dat 36 procent van de Nederlandse IT-professionals in 2017 op zoek gaat naar een andere baan. Daarnaast zegt 44 procent van de IT’ers dit jaar naar zijn baas te stappen om salarisverhoging te eisen. Verder valt op dat oudere IT’ers een stuk minder positief zijn over hun baankansen dan hun jongere collega’s en heeft maar liefst 58 procent van de Nederlandse IT’ers opleidingsplannen voor dit jaar.

2
Reacties
Tom 19 januari 2017 22:37

Leuk zinspeling: "contract voor onbetaalde tijd"

Wim de Raadt 19 januari 2017 15:23

Als ZZP ér en je verdien tover het internet en je baan is internationaal is goed Je moet niet van de Nederlandse markt afhankelijk zijn. Of terwijl we wereldwijd verdienen en hier uitgeven. Maar als je van Nederlandse bedrijven afhankelijk bent heb je een probleem

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.