Loopbaan

Carriere
Op Googles campus

Deel Google-mannen trekt het niet

Positieve discriminatie stuit bij deel Google-medewerkers op weerstand.

© CC BY 2.0 Paul Miller
8 augustus 2017

Positieve discriminatie stuit bij deel Google-medewerkers op weerstand.

De aanpak van Google om meer vrouwen te krijgen in het werknemersbestand is contraproductief, omdat die geen rekening houdt met natuurlijke verschillen tussen mannen en vrouwen, schreef een kritische Google-medewerker. De reactie van de directie wekt niet de indruk dat zijn bijdrage aan het debat resultaat zal hebben.

James Damore, software-ontwikkelaar bij Google, brak in een aanvankelijk anoniem rondgestuurd pamflet de staf over het huidige beleid bij Google om meer diversiteit op de werkvloer te krijgen.

Steen des aanstoots voor Damore zijn een aantal praktijken die hij als discriminerend ervaart. Zoals programma's, begeleiding en speciale opleidingen voor minderheden die niet openstaan voor Google-medewerkers die niet tot een minderheid behoren, voorrang en speciale behandeling voor minderheden bij sollicitaties en promoties en ingrepen in de organisatie om de diversiteit te verhogen. En wat hem nog het meest stoort is, dat kritiek op deze beleidsonderdelen 'not done' is. Mensen die het niet eens zijn met het links georiënteerde Google-beleid, durven zich in de politieke monocultuur niet eens meer te uiten omdat ze bang zijn te schande gemaakt te worden, stel Damore. 'Googles Ideological Echo Chamber', heet zijn kritische memo dan ook.

Dat met het bevorderen van diversiteit op de werkvloer bij Google wat te winnen is, dat bestrijdt Damore niet. Maar je moet daarbij niet de natuurlijke verschillen tussen mannen en vrouwen uit het oog verliezen, is zijn stelling. Als je ze als groep beschouwt, neigen mannen meer naar concurrerend gedrag en verhogen van hun status, en vrouwen naar samenwerking, zegt hij - maar dan wat verder uitgewerkt. Dat geldt in zijn visie dus uitdrukkelijk niet voor iedere man of vrouw. Maar als je aan dergelijke verschillen voorbijgaat in je beleid, kan dat  consequenties krijgen die niet in het belang zijn van Google. Of althans niet in het belang van een bedrijf dat nog steeds waarde hecht aan het maken van lange uren en werken onder hoge druk, stelt Damore.

Het laat zich raden dat Damore met het deel van zijn betoog over natuurlijke verschillen tussen man en vrouw de strontkar over zich heen trok. Internet en sociale media ontploften afgelopen weekend zowat, toen de strekking van het memo via Motherboard naar buiten kwam. Ook binnen Google waren er tal van kritische reacties. Maar Damore kreeg binnen Google ook de nodige instemming, constateert Motherboard uit reacties van Google-medewerkers.

De directie van Google besloot om Damores gelijk meteen aan te tonen. Googles directeur voor diversiteit Danielle Brown reageerde als eerste me de opmerking dat het memo uitgaat van "onjuiste veronderstellingen over geslacht''. Sundar Pichai, ceo van Google, stelde vervolgens dat het gestelde in het memo ingaat tegen de gedragscode van het bedrijf. En daarna kreeg James Damore zijn ontslag.

Of dat een terechte reactie was, kun je zelf beoordelen: zijn manifest is nagenoeg integraal gepubliceerd door Gizmodo.

Lees meer over
4
Reacties
Marc 09 augustus 2017 05:50

Vrijheid van meningsuiting is goed, maar niet als die mening discriminerend is.

Als je zegt "Kale mannen zijn in het algemeen niet goed in programmeren" dan kun je er wel aan toe voegen dat dit "natuurlijk niet voor iedere individuele kale man geldt" maar dan nog is het discriminerend. Het ontslag van Damore is terecht.

Miranda van Roggen 08 augustus 2017 17:01

@Chris. Mee eens, waarom??? Hij vindt dat en ik ben het nog grotendeels met hem eens ook.

Kees 08 augustus 2017 16:11

Vrijheid van meningsuiting staat steeds meer onder druk, zelfs in de VS.

Chris 08 augustus 2017 13:53

"Het laat zich raden dat Damore met dit deel van zijn betoog de strontkar over zich leegtrok." Euhhh waarom??

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.