Overslaan en naar de inhoud gaan

Deadline veiligheidseisen websites gemist door heel veel overheden

Vanaf 1 juli moeten alle overheden verplicht al hun websites voorzien van een https-verbinding. Bij een derde van de sites is dat niet goed geregeld. Bij 56 sites ontbreekt zelfs elke vorm van beveiliging.
Verveeld
© Shutterstock
Shutterstock

Het zijn resultaten van onderzoek van de Internet Cleanup Foundation, waar onder meer Binnenlands Bestuur over schrijft. De verplichting het dataverkeer van en naar overheidssites te versleutelen, vloeit voort uit de Wet digitale overheid. Hoewel de meeste overheidssites inmiddels wel een https-verbinding opzetten, voldoet de manier waarop die is ingericht, niet aan de eisen die NCSC heeft opgesteld. Provincies en de landelijke overheid hebben hun zaken het slechtst op orde, met respectievelijk 39 en 38% van de sites die niet aan de eisen voldoen. Gemeenten doen het iets beter met 29%.

Het goed inrichten van een beveiligde verbinding blijkt een lastige opgave. Bij de ziekenhuizen en GGD's wijkt 84% van de websites af van de NCSC-eisen, die overigens niet verplicht zijn voor deze organisaties.

Reden ontbreekt

De 56 overheidssites die nog altijd helemaal geen beveiliging hebben, zijn volgens de onderzoekers van de Internet Cleanup Foundation vermoedelijk wel testsites of vergeten sites. Die kunnen overigens net zo goed een beveiligingsrisico vormen. De oprichter van de Internet Cleanup Foundation stelt bij Binnenlands Bestuur dat er geen reden is om geen versleuteling te gebruiken op het web, op een enkele uitzondering na.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in