Innovatie & Strategie

Procesmanagement
De zorg kan veel leren van innovaties uit andere sectoren

De zorg kan veel leren van innovaties uit andere sectoren

Healthcare Innovation Hub moet zorginstellingen en startups bij elkaar brengen.

28 maart 2019

Healthcare Innovation Hub moet zorginstellingen en startups bij elkaar brengen.

Het innovatieplatform Starthubs.co opent op 2 april een Healthcare Innovation Hub. Deze digitale hub moet de kracht van de zorgsector bundelen met die van startups en scale-ups om de innovatie in de zorg te versnellen.

Joost Dekkers is oprichter en CEO van Starthubs.co, een spinoff van het twaalf jaar geleden opgerichte Battle of Concepts, een  innovatie platform waarop grote organisatie vraagstukken op innovatievlak kunnen uitzetten bij studenten, young professionals en andere creatievelingen. “Anderhalf jaar geleden zijn we gestart met Starthubs, een vergelijkbaar platform, maar hier vragen we startups en scale-ups om hun oplossing op innovatieve uitdagingen te pitchen”, vertelt Dekkers.

Inmiddels hebben er de afgelopen achttien maanden zo’n 60 ‘challenges’ plaatsgevonden, vertelt hij. “Dat zijn concrete innovatievraagstukken waar een organisatie hulp bij zoekt.” In 90 procent van de gevallen leidde de challenge tot een concrete samenwerking tussen de vragende partij en een startup. Opvallend daarbij is dat voor een groot deel de oplossingen die worden aangeboden, afkomstig zijn uit een andere sector dan die van de vragende partij.

Netwerk búiten de zorg

Op 2 april start er een aparte hub op Starthubs, de Healthcare Innovation Hub. Het innovatieplatform trapt af met 8 partijen uit de zorg; ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties en instanties voor gehandicaptenzorg. Ook zij kunnen op het gebied van innovatie gebaat zijn bij oplossingen uit andere sectoren. “Veel zorgorganisaties vroegen hoe groot ons netwerk in de zorg was, toen we dit gingen opzetten. Nou niet erg groot”, lacht Dekkers. “Maar dat netwerk heeft de zorginstantie vaak zelf al. Onze kracht zit hem nou juist in ons netwerk búiten de zorg. Daar is al veel innovatie en die willen we koppelen aan vraagstukken in de zorgsector.”

Nieuwe markten

De aftrap van de nieuwe hub start met een overkoepelende themachallenge. “De participerende zorgorganisaties worstelen veelal met dezelfde thema’s, waarvan de belangrijkste misschien wel het grote personeelstekort is. Door krachten te bundelen, wordt het voor startups heel interessant om aan dit project mee te werken. Bedenk je een oplossing voor één zorgorganisatie, dan is de kans dat je die bij de andere deelnemers kunt inzetten, erg groot.” Veel startups op het platform zijn wellicht nog niet werkzaam in de zorg. Voor hen biedt de zorg innovatiehub een mogelijkheid om een nieuwe markt aan te boren. Voor zorgorganisaties betekent het dat ze niet allemaal zelf het wiel steeds hoeven uit te vinden.

Leren van andere sectoren

Een challenge duurt zo’n zes tot acht weken. Daarna beoordeelt de vragende organisatie de ingediende pitches van de startups. Starthubs zorgt er vervolgens voor dat de beste worden uitgenodigd voor een matchmakingevent. Voor de zorghub is daarvoor zorginnovatie-expert Jethro Hardeman als programmamanager aangetrokken. Hij is verantwoordelijk voor het opbouwen van de community. “Het is belangrijk dat zorgorganisaties kennis en ervaringen gaan delen over hoe ze innovatie-vraagstukken aanpakken. Leren van elkaar is heel belangrijk in deze branche. Daarnaast is een belangrijke doelstelling dat er door de sector maximaal gebruik gemaakt kan worden van startups die al oplossingen hebben bedacht voor bepaalde vraagstukken.”  Doordat er zoveel startups actief zijn op het platform, biedt volgens Hardeman de mogelijkheid om innovatie in de zorg te versnellen. “Organisaties hoeven niet meer vanaf nul te beginnen.”

Over grenzen kijken

Dit is de eerste sectorspecifieke hub op Starthubs, maar Dekkers ziet mogelijkheden om het concept uit te breiden naar andere branches. “De kracht van dit platform is dat er allemaal verschillende organisaties met allemaal verschillende soorten vraagstukken te vinden zijn. Dat maakt het mogelijk om cross-sectoraal een oplossing te vinden en in te zetten. Het biedt organisaties de mogelijkheid om over de grenzen van hun eigen sector te kijken en te leren van ondernemingen in andere branches, die wellicht tegen dezelfde uitdagingen aanlopen.”

Innovatie versnellen

Het doel is om de komende drie jaar te groeien naar 50 aangesloten zorgorganisaties, zegt Dekkers. “Die groei is alleen mogelijk wanneer er matches gemaakt kunnen worden die leiden tot concrete samenwerkingen tussen grote organisaties en startups. Wat mij betreft is dit succesvol wanneer oplossingen uit andere sectoren de zorg gaan helpen op het gebied van innovatie. Als dat lukt, ben ik ervan overtuigt dat de hub vanzelf gaat groeien en meer samenwerkingen tussen zorgorganisaties en startups tot stand gaat brengen. En dat is waardevol voor de versnelling van innovatie in de zorg.”  Dat beaamt ook programmamanager Hardeman: “De meerwaarde van kennisdeling is groter dan ooit. Wanneer we in de toekomst verschillende sectorhubs aan elkaar zouden kunnen verbinden om cross-sectoraal van elkaar te kunnen leren, is dat een enorme meerwaarde voor organisaties.”

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.