Development

Software-ontwikkeling
Agile

De voordelen van het Disciplined Agile-framework voor architectuur

Agile werken en werken onder architectuur eenvoudig verbinden

© Shutterstock
3 januari 2019

Als bij agile softwareontwikkeling afstemming nodig is tussen meerdere teams, wordt meestal een agile framework gebruikt. Bij grote veranderingen is er bovendien vaak sprake van afstemming via enterprisearchitectuur. Maar hoe verhouden enterprisearchitectuur en agile frameworks zich tot elkaar? Het meestgebruikte framework is SAFe, maar dit kent wel enige critici. Ria van Rijn vergelijkt het framework Disciplined Agile met SAFe en dat levert een genuanceerd beeld op. 

 

Agile werken in softwareontwikkeling is een reactie op watervalmethoden, die pretenderen een probleem compleet in kaart te kunnen brengen voordat software wordt gebouwd. Deze reactie loopt qua timing (eind jaren 90) in de pas met inzichten in de theorie rond organisatieontwikkeling en veranderen, dat planmatig veranderen of ontwikkelen onmogelijk is.

Voor de relatie tussen enterprisearchitectuur en agile werken is principe 11 van het Agile Manifesto belangrijk: “De beste architecturen, eisen en ontwerpen komen voort uit zelforganiserende teams.” Enterprisearchitectuur in het algemeen wordt opgevat als “een consistent geheel van principes en modellen dat richting geeft aan ontwerp en realisatie van de processen, organisatorische inrichting, informatievoorziening en technische infrastructuur van een organisatie.” In de praktijk leidt enterprisearchitectuur toch vaak tot uitgebreide, voorschrijvende architecturen vol met modellen, die een overtuigde agilist zeker zal ervaren als strijdig met principe 11. Er is kortom sprake van enige wrijving.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!