Innovatie & Strategie

Branche
2017

De vier trends van 2017

Welke technologische veranderingen beheersen het nieuws in 2017?

3 januari 2017

Met de recessie achter ons, bruist het nieuwe jaar van energie van nieuwe technologische ontwikkelingen. Iedereen krijgt er mee te maken. IT vormt de motor van de vernieuwing.

Smartphone verliest glans

Jarenlang was het uitkomen van nieuwe smartphone-modellen groot nieuws. Zeker de aankondiging van Apples iPhone in het najaar stond centraal in de belangstelling. De producten waarmee Samsung en andere leveranciers probeerden Apple te overtreffen, konden ook zeker rekenen op aandacht van de consument. Die reuring is langzamerhand minder geworden. De nieuwe features zijn minder spectaculair. De kardinale misser van Samsung om snel met een uitzonderlijk toestel te komen wat tot ontbrandende accu's leidde, heeft de industrie met beide benen op de grond gezet.

De smartphone wordt daarom in 2017 meer een commodity. Iedereen heeft zo'n ding en de hardware is niet meer onderscheidend. Het zijn de apps of liever de functionaliteit waar het straks om draait. En niet te vergeten: de beveiliging.

Virtual reality is niet langer een spelletje

Augmented reality en virtual reality dringen langzamerhand verder binnen in het dagelijks leven. Mislukte initiatieven als Google Glass toonden aan dat de maatschappij enkele jaren geleden nog niet klaar was voor deze nieuwe vormen van computerinzet. Pokémon Go liet vorig jaar zien dat het grote publiek ze zich langzamerhand eigen maakt.

De grote verandering komt echter uit de industrie en onderwijswereld die de virtuele werelden al lang hebben omarmd. Nu nog behelpen aspirant huizenkopers zich met foto's, 360-filmpjes en 3D-plattegronden op een plat beeldscherm. Sta niet raar te kijken als binnenkort de eerste makelaar een virtual reality presentatie van zijn te kopen objecten aanbiedt. Plaats daarin eigen inrichting en loop virtueel door het huis in de vorm waarin je het al je thuis hebt gemaakt.
Trainingen zullen steeds vaker gebruik maken van virtual reality en augmented reality om cursisten levensechte situaties voor te schotelen.

Het Internet of Things groeit als kool

Hoewel het internet of things al lang realiteit is in industriële toepassingen, komt de belofte van connectiviteit in het dagelijks leven in 2017 steeds meer uit. In huis, in de straat zijn steeds meer objecten te benaderen en aan te sturen met de smartphone en tablet. Verschillende steden werkten in 2016 hard aan hun smartcity concept onder meer met ondersteuning van TNO. Dergelijke projecten komen dit jaar verder tot wasdom.

Steeds meer grote bedrijven als Amazon Web Services (AWS) en Google ontdekken het IoT als een nieuw platform voor hun clouddiensten. Diverse nieuwe samenwerkingsverbanden of 'ecosystemen' die in 2016 zijn gesloten, vormen daarvoor een opmaat, zoals Cisco's overname van Jasper Technologies en Facebooks acquisitie van samenwerking met Qualcomm.

Het koppelen van al die databronnen, levert een schat aan nieuwe informatie op. 2017 levert een golf aan nieuwe toepassingen van Big Data op. Maar de koppelingen roepen steeds meer vragen op met betrekking tot beveiliging en privacy. In 2017 bereikt dat debat een nieuw hoogtepunt.

Kunstmatige intelligentie

2017 staat in het teken van oprukkende kunstmatige intelligentie. Nu nog zijn apps belangrijk op de smartphone en tablet, maar hun rol wordt langzamerhand overgenomen door intelligents agents of bots. Ze boeken de voordeligste reis voor je en kennen je voorkeuren.

Kunstmatige intelligentie en machine learning maken het mogelijk dat computers steeds intelligenter werk gaan doen dat tot nog toe door mensen wordt uitgevoerd. Ze zijn sneller, nauwkeuriger, hebben geen last van onbewuste voorkeuren, zijn uiteindelijk goedkoper en hebben geen last van ziekte, baaldagen of andere menselijke ongemakken. Dat gaat banen kosten. Nu al zijn die effecten duidelijk in de financiële sector.

Kunstmatige intelligentie heeft ook nog een lange leerweg te gaan. Zo is het oplossen van complexe vraagstukken nog een probleem. Dat geldt ook voor problemen waar interpretatie in een specifieke context een belangrijke rol speelt. Voor systemen zijn de keuzes in grijze gebieden - dus waar een uitkomst niet zo zwart/wit is - vaak nog erg lastig terwijl mensen daar makkelijker een besluit nemen.

In 2017 moet het debat echt van start gaan rond de effecten die vergaande vormen van automatisering hebben op onze maatschappij, over de verdeling van werk en inkomen, over opleiding en over de inzet van robotisering in de zorg.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!