Overslaan en naar de inhoud gaan

De top 10 IT-trends 2015 volgens Gartner

In de lijst van Gartner staan geen heel verrassende punten, maar de gekozen rangorde is wel opmerkelijk. Zo bungelt 'Beveiliging' helemaal onderaan en staat Cloud en Client Computing op nummer 7.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Ook hebben een aantal punten op de lijst een aanzienlijke overlap. Zo verschilt het onderwerp Computing Everywhere maar nauwelijks van Internet of Things, respectievelijk de nummers 1 en 2 op de lijst.

Gartners volledige opsomming:

  1. Compunting Everywhere: Algemene toegang tot computerkracht overal. Om ons heen verschijnen steeds meer schermen en apparatuur in verschillende vormen, groottes en met uiteenlopende interactiemogelijkheden die allemaal verbonden zijn en toegang tot internet bieden.
  2. Internet of Things: Clearley raadt elke CIO aan te gaan experimenteren en ideeën te genereren over hoe de organisatie kan inspringen op deze ontwikkeling. Geef elke werknemer de kans toepassingen te bedenken voor sensoren en genetwerkte apparatuur.
  3. 3D-printing: Deze nieuwe manier om objecten te maken krijgt vooral aandacht in de sfeer van consumententoepassingen. Toch kunnen bedrijven pas echt waarde toevoegen met deze technologie die al sinds 1984 bestaat maar nu volwassen is.
  4. Geavanceerde, alomvattende en onzichtbare analytics: Vrijwel elke applicatie heeft analysemogelijkheden vandaag de dag.
  5. Contextrijke systemen: Applicaties krijgen steeds meer mogelijkheden de specifieke voorkeuren van de gebruiker zijn sociale interacties, zijn historie en de karakteristieken van zijn omgeving te gebruiken als input.
  6. Slimme machines: Machines krijgen steeds meer mogelijkheden taken zelf uit te voeren. Neem als voorbeeld de robotauto die op basis van een adres zelf zijn weg vindt daar naar toe.
  7. Cloud en Client Computing: De cloud heeft een centrale rol gekregen. Een applicatie bevindt zich in de cloud en heeft de mogelijkheden verschillende clients te bedienen.
  8. Software Defined Applications en Infrastructuur: IT-systemen kunnen niet langer afhankelijk zijn van hardgecodeerde, inflexibele elementen. IT moet in staat zijn dynamisch de benodigde infrastructuur te organiseren.
  9. IT op web-schaal: Organisaties nemen sommige van de modellen over die nu al bij grote cloudproviders in gebruik zijn, waarbij een risicomijdende cultuur wordt verlaten en samenwerkingsverbanden worden gesmeed.
  10. Beveiliging: Gartner voorziet een ontwikkeling waarbij applicaties zelf hun bescherming gaan regelen.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in