Innovatie & Strategie

Storage
Intels 3D Xpoint-opslaggeheugens

De toekomst van opslag: Intel tegen de rest

Een nieuwe architectuur voor gegevensopslag krijgt vorm, Intel houdt zich afzijdig.

© Intel
14 oktober 2016

Een nieuwe architectuur voor gegevensopslag krijgt vorm, Intel houdt zich afzijdig.

De belangrijkste producenten van servers en opslagelementen werken aan een nieuwe architectuur en nieuwe standaard specificaties voor opslag van de toekomst.

Het consortium waarin de producenten samenwerken, heeft de specificatie waar het aan werkt Gen-Z gedoopt. De reden voor het ontwikkelen van Gen-Z ligt volgens de initiatiefnemers in het feit dat geheugen en opslag steeds meer naar elkaar toegroeien. Uitgangspunt van de computerarchitecturen was tot nog toe dat geheugen snel en opslagsystemen traag waren. De ontwerpen op basis van die aanname zijn niet meer optimaal. Opslagsystemen op basis van flash zijn vergelijkbaar snel als geheugen. Chipontwerpers maken daar ook al gebruik van. Een voorbeeld is de 3D Xpoint-architectuur voor geheugens van Intel en Micron. Nieuwere vormen van geheugens die nog in ontwikkeling zijn, zoals magnetoresistive RAM (MRAM) en phase change memory (PCM), zullen vergelijkbare impact krijgen op de opslagmarkt

Gen-Z wil een standaardmethode te formuleren waarmee nieuwe vormen van niet-vluchtig geheugen en andere opslagsystemen aangesloten kunnen worden op processors. Daarbij gaat het om afspraken over de connectoren, verbindingsschema’s en datatransferprotocollen.

Bandbreedte van honderden gigabytes

Om met dat laatste te beginnen: de Gen-Z-specificatie moet doorgifte van data met tientallen tot honderden Gigabytes per seconde tegelijk mogelijk maken. Daarbij komt de tijd die verstrijkt totdat de data beschikbaar zijn voor de processor beneden de 100 nanoseconde te liggen. Ter vergelijking: systemen volgens de huidige PCIe-specificatie halen 16 gigabyte per seconde, De PCIe 4.0-specificatie die volgend jaar afgerond wordt, reikt tot 32 gigabyte per seconde.

De Gen-Z-specificatie moet ook meer flexibiliteit bieden bij de inrichting van rekencentra, waarbij geheugen annex opslag desgewenst meer apart gezet kunnen worden van de servers zonder dat de performance daaronder lijdt.

Opvallende afwezige

De leden van het Gen-Z Consortium vormen een soort 'who-is-who' van de server- en geheugen-gemeenschap: Dell, HPE, IBM, Lenovo, Micron Samsung, Seagate, SK Hynix en Western Digital behoren tot de deelnemers. Er is ook een opvallende afwezige in het rijtje. Intel doet niet mee. En Intel is niet alleen een belangrijke speler op de geheugenmarkt, het is ook goed voor de levering van de processors in zo’n beetje 90 procent van de servers die anno 2016 worden verkocht.

Dat is ook wel verklaarbaar: Intel heeft een eigen geheugenarchitectuur ontwikkeld, met de naam OmniPath. De specificaties van het Gen-Z Consortium zijn daar een rechtstreekse concurrent voor. En die concurrent is niet voor niets ontstaan. OmniPath is eigendom van Intel. Wie daarvan gebruik wil maken, zal daarvoor moeten betalen en zal moeten accepteren dat Intel de agenda voor vernieuwing bepaalt. Gen-Z is een open specificatie waar alle betrokkenen hun zegje over kunnen doen.

Door deze divergentie dreigt een patstelling: als Intel niet meedoet, kan Gen-Z niet slagen. Maar als de rest van de betrokkenen OmniPath niet wil accepteren, zal dat ook geen succes worden. Geen van de betrokkenen heeft vooralsnog duidelijk gemaakt, hoe ze uit deze patstelling hopen te komen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.