Loopbaan

Carriere
Personeel werven

De strijd om IT-talent: waar heb je de meeste kans op nieuw personeel?

Schaarste in heel Nederland groot, maar er zijn kansen.

5 juli 2021

Het is een bekend feit: de IT-arbeidsmarkt is ontzettend krap. Volgens cijfers van detacheerder Yacht zijn er gemiddeld voor elke werkzoekende IT’er op hbo-niveau of hoger zelfs vier vacatures. Toch is de markt niet overal even krap. Daarmee rijst de vraag: zijn er delen van Nederland waar je als bedrijf makkelijker aan IT-talent kunt komen?

Het aantal IT’ers is in 2020 opnieuw gegroeid, zo bleek onlangs uit de ICT-barometer van het UWV. Aan het einde van het jaar waren er 372.000 IT’ers in loondienst en 71.000 zelfstandigen met een ICT-beroep. Maar hoewel het aantal vacatures tijdens de coronacrisis iets daalde, zijn er nog altijd bij lange na niet genoeg IT’ers op de markt. Het UWV spreekt dan ook nog altijd van een zeer krappe arbeidsmarkt.

“We kijken bij de spanning op de arbeidsmarkt naar de kortdurende werkzoekenden die wij in de WW hebben ten opzichte van het aantal vacatures in die regio’s. Maar naar verhouding zitten er weinig IT’ers in de WW. Daardoor heb je nu dus nog steeds een krappe arbeidsmarkt”, legt arbeidsmarktadviseur Jena de Wit van het UWV uit.

Wie op de website van het UWV kijkt naar de spanning op de landkaart, ziet de kaart dan ook vrijwel volledig rood kleuren. Maar er zijn wel verschillen te zien tussen de regio’s. Zo zijn de Randstad, Twente en delen van Brabant donkerrood gekleurd, maar blijkt de spanning in Flevoland en de Zaanstreek gemiddeld te zijn. Kun je als bedrijf daar dan makkelijker aan nieuw personeel komen?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!