Management

Personal Tech
Mobile World Congress 2017

Dé smartphones van het Mobile World Congress

De meest opvallende annonceringen van de smartphonefabrikanten, dit jaar in Barcelona.

© GSMA
17 maart 2017

Traditiegetrouw tonen de smartphonefabrikanten op het Mobile World Congress, eind februari, begin maart, hun nieuwe modellen. Alle behalve Apple, dat de voorkeur geeft aan een eigen setting en eigen regie om zijn iPhones te lanceren.

Tegen de gewoonte in was Samsung dit jaar ook afwezig. Het echec met de ontploffende accu’s van de Galaxy S7, vorig jaar, heeft de productontwikkeling bij Samsung vertraagd. Desondanks was er genoeg te zien. Een selectie van de meest bijzondere modellen.

 

De beste: Sony Xperia XZ Premium

 

Sony XZ Premium

Tijdens het MWC door de in de GSMA verenigde telecombedrijven bekroond tot de beste nieuwe smartphone van 2017. Het apparaat onderscheidt zich door een 4K HDR-display – de eerste in een smartphone – van 5,5 inch met een 2160 x 3840 pixels. Video wordt in 960 frames per seconde vastgelegd, waardoor deze zeer vertraagd kan worden afgepeeld. De  prestaties bij fotograferen zijn verbeterd met een 19 megapixel-camera en Predictive Capture en digital noise cancelling leidt tot betere audiokwaliteit.

De Xperia XZ Premium is dit voorjaar te koop voor 749 euro. Het goedkope broertje XZs, met mindere processor en minder goed scherm, kost 649 euro.

 

De slankste: LG G6

LG G6

LG verraste met een smartphone met een afwijkend schermformaat van 18:9, of gewoon 2:1; de meeste smartphones hebben een verhouding van 16:9. Dat afwijkende formaat is niet altijd handig, maar er zijn films die een scherm in die beeldverhouding helemaal uitvullen, zonder zwarte randen. De afwijkende verhouding helpt ook om het scherm fraai in tweeën te delen. En het maakt de telefoon met zijn beelddiagonaal van 5,7 inch beter hanteerbaar dan de iPhone 7 Plus en de Galaxy S7 Edge. De G6 is de eerste met de Dolby Vision high dynamic range-videotechnologie. Dat levert helderder, fraaier beeld en belast de accu 15 procent minder.

De LG G6 is in april te koop voor naar verwachting 699 euro.

 

Aantrekkelijk geprijsd: Moto G5

Moto G5

Lenovo zoekt revanche zich voor de mislukte G4-lijn met de G5 en de G5 Plus. Met de G5 gaat Lenovo terug naar een beeldschermdiagonaal van 5 inch, wat dit model handzamer maakt dan zijn 5,5 inch-voorganger. Er zit nu 3 gigabyte geheugen in en een betere processor, waardoor de tegenvallende prestaties van zijn directe voorganger volgens de eerste recensies tot het verleden behoren. Verder heeft het apparaat een vingerafdrukscanner en een 13 megapixel camera. Maar het belangrijkste: de Moto G5 is zeer aantrekkelijk geprijsd. De Moto G5 is te koop vanaf 199 euro. In de Plus-variant krijg je een scherm van 5,2 inch, een iets snellere processor en een betere camera vanaf 279 euro.

 

Modern retro: Nokia 3310

Nokia 3310 anno 2017

Van het model zijn er al 125 miljoen verkocht sinds de introductie in 2000. Maar HMD Global, dat het merk Nokia heeft verworven, wist toch alle ogen op zich te vestigen met de herlancering van de Nokia 3310. Topman Artur Nummela deed het tussen neus en lippen door aan het eind van zijn presentatie. ‘One more thing’, citeerde hij Steve Jobs, terwijl hij de vertrouwde behuizing toonde: “de accu houdt het standby een maand uit, je kunt er Snake op spelen, en hij heeft de Nokia-ringtone.” In de huidige versie is de Nokia 3310 wel gemoderniseerd. Hij heeft een camera van 2,4 megapixel, een kleurenscherm van 240 bij 320 pixels en een miniatuurversie van Opera als browser. De 3310 gaat 49 euro kosten.

 

Mooie plaatjes: Huawei P10

Huawe1 P10

Huawei heeft van fotografie zijn speerpunt gemaakt via een samenwerking met cameraproducent Leica. Die samenwerking zet Huawei bij de P10 voort, met  een 12 megapixel kleurensensor en een 20 megapixel monochrome camera, beide van Leica. Dat moet resulteren in contrastrijkere foto’s met meer detail. Wie het echt om mooie plaatjes te doen is kan wellicht beter de Plus-variant kiezen: die heeft met f/1.8 een iets grotere lensopening dan de P10. De P10 heeft een full HD-scherm van 5 inch, de Plus-­variant heeft een 5,5 inch scherm dat met 2560 bij 1440 pixels QHD-kwaliteit heeft. En qua prijs blijft Huawei concurrerend ten opzichte van marktleiders Samsung en Apple. De P10 kost 599 euro, de Plus-variant vanaf 699 euro.

 

De snelste: ZTE Gigabit

ZTE Gigabit-phone

ZTE scoorde veel belangstelling met de ZTE Gigabit. Deze aankondiging maakt onderdeel uit van de voorbereidingen die ZTE treft op het gebied van 5G. De ZTE Gigabit belooft, zoals de naam al zegt, downloadsnel­heden van 1 gigabit per seconde, een factor 10 sneller dan apparaten op een LTE-netwerk. Op LTE-netwerken zou het toestel een factor 3 sneller werken. Apps installeren zal op deze smartphone niet meer nodig zijn, streamen gaat sneller.

Het apparaat is nog niet te koop. De waarde ervan schuilt erin dat ZTE heeft laten zien dat het de benodigde componenten al weet in te bouwen in een smartphonebehuizing. Zodra 5G in telecomnetwerken beschikbaar is, kunnen wij leveren, belooft ZTE.

 

Grote afwezige: Samsung Galaxy S8

Bijna klaar, maar net niet op tijd voor het Mobile World Congress: de Galaxy S8 van marktleider Samsung. Traditioneel kiest Samsung het MWC als podium. Maar na het echec met de ontploffende accu’s van de Galaxy S7, dat Samsung al 5,3 miljard dollar kostte, is het bedrijf een stuk voorzichtiger geworden. Het durfde op het MWC alleen de introductiedatum te annonceren: 29 maart. Van het nieuwe toestel heeft Samsung nog geen specificaties gepubliceerd. De geruchtenmachine wil dat er twee qua ontwerp met de S7 vergelijkbare toestellen komen met 5,8- en 6,2-inch beelddiagonaal en zeer scherpe QuadHD-resolutie en een uitstekende ‘dual’ camera. Samsung heeft wel bevestigd dat de Galaxy S8 een Siri-achtige assistent krijgt

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!