Management

Analytics
BA moet nadenken over strategie en vertaalslag naar operatie

De rol van de business analist in de digitale transformatie

“Denk mee over strategie én over de vertaalslag naar de operatie”

© CCO / Pixabay NeuPaddy
1 december 2017

De business analist is al langer een schaap met vijf poten die vele verschillende bordjes omhoog moet houden. In deze tijd van snelle verandering komt daar nog een bordje bij, namelijk het inspireren van de business hoe technologie het bestaande businessmodel kan en zal veranderen. Op het jaarlijkse IIBA-congres stonden diverse sprekers stil bij de rol van de business analist (BA) in de digitale transformatie.

Mark Raben, de CTO van SAP, stelde de aanwezige business analisten gerust: transformatie is van alledag. Het zit in de mens om altijd maar te willen verbeteren. Transformatie bouwt bovendien voort op wat vaak al veel eerder is bedacht. Nicolas Tesla was gefascineerd door de vraag of je energie door de lucht kon verplaatsen. In zijn tijd werd hij voor gek verklaard, nu worden zijn ideeën in veel technologieën gebruikt.

Raben: “De meeste innovatie komt voort uit toepassing van bestaande ideeën in een nieuwe omgeving. Denk daarom na hoe u technologieën als IoT, analytics, machine learning en blockchain kunt vertalen naar maximale waarde in úw bedrijf. En denk daarbij niet aan de wereld zoals die er vandaag de dag uit ziet, maar denk ruim. Toen Laurens Janszoon Coster in de vijftiende eeuw het idee voor de boekdrukkunst opdeed, kon vrijwel niemand lezen. Je zou zeggen: er was geen markt voor boeken. Maar zijn uitvinding heeft een markt gecreëerd. Sterker, de uitvinding van de boekdrukkunst heeft gezorgd voor een grote, wereldwijde transformatie die een impact heeft gehad op het gehele maatschappelijke leven.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!