Development

Carriere
Programmeren

De populairste programmeertalen

Welke programmeertalen zijn 'in', en welke zijn aan het eind van hun latijn?

31 augustus 2016

Het zat er al aan te komen in de jaarlijkse ranglijst die IEEE Spectrum nu voor de derde keer publiceert: C is Java in populariteit voorbij. Het slaat in de telling van IEEE Spectrum nu meteen ook een gat van bijna 2 procentpunten, waar het in 2015 0,1 en 2014 0,7 procentpunt achter lag.

Opmerkelijk genoeg laat de Tiobe-index voorf augustus 2016 bijna tegelijkertijd een ander beeld zien. Die plaatst C op een tweede plaats. De achterstand op Java neemt fors toe na een verlies van 3,4 procent. Met een score van 11,3 procent haalt C op deze index de laagste score sinds het begin in 2001.

De C-handicaps

De opstellers van de index kunnen die achteruitgang ook wel verklaren. C is niet erg geschikt voor de ontwikkeling van web- en mobiele apps, constateren ze, waar nu juist een groeispurt onderweg is. En C ontwikkelt zich ook niet zoals de andere 'grote' talen. De jongste versie C11 laat slechts kleine verbeteringen zien. De beperking dat C-objectcode klein en snel moet blijven helpt hierbij niet. Toevoeging van C++-achtige constructies is geen uitweg, want daar hebben we C++ al voor. En C heeft geen zwaargewicht achter zich staan. Waar Oracle Java ondersteunt, Microsoft zijn schouders zet onder C++, C# en TypeScript, Google Java, Python, Go, Dart en JavaScript promoot en Apple Swift en Objective-C aanbeveelt, moet C het zonder actieve ondersteuning van één van de grootmachten stellen.

Verschil in meetmethoden

Het verschil in inschatting tussen de Tiobe-index en de lijst van IEEE Spectrum hangt ongetwijfeld samen met het verschil in gehanteerde methodologie. De Tiobe-index wordt samengesteld aan de hand van het aantal zoekopdrachten met de zoekterm <programmeertaal> programming". Daarbij kijkt de Tiobe-index naar de 25 belangrijkste zoekmachines. Dat is heel vaak Google in zijn verschillende landenversies (12 maal). Amazon telt in vier versies mee.

De ranglijst van IEEE Spectrum gebruikt behalve dezelfde zoekopdracht in alleen Google ook andere bronnen om de populariteit van een programmeertaal te meten. Behalve Twitter kijkt IEEE Spectrum ook naar de activiteit rond een programmeertaal op Github, het aantal vragen en antwoorden over een programmeertaal op Stack Overflow, het aantal keren dat een programmeertaal op Reddit en Hacker News wordt genoemd en de vraag naar specifieke programmeertalen op de Amerikaanse banensites CareerBuilder en Dice. Daarmee lijkt de IEEE Spectrum-ranglijst beter onderbouwd dan de Tiobe-index, en zou je kunnen concluderen dat C voor de nabije toekomst zeker nog voldoende perspectief biedt.

Talen in de lift

De ranglijsten van IEEE Spectrum en Tiobe laten wel meer verschillen zien.

 

IEEE Spectrum

Tiobe-index

1

C

Java

2

Java

C

3

Python

C++

4

C++

C#

5

R

Python

6

C#

PHP

7

PHP

JavaScript

8

JavaScript

Visula Basic .Net

9

Ruby

Perl

10

Go

Assembly language

Op sommige punten zijn de ranglijsten het echter ook wel eens. C, C++ en C#, Java, JavaScript, Perl, Python staan op beide ranglijsten in de top tien. Beide constateren een stijgende belangstelling voor Go - dat bij Tiobe in één jaar van 95 naar 20 stijgt - en Swift, dat bij beide op plaats 14 staat. Ook de Big Data-analysetaal R zit bij beide in de lift. Bij de Tiobe-index staat R op plaats 17. Wie overweegt een nieuwe taal te leren om zijn kansen op de arbeidsmarkt te verhogen, zou één van de talen uit de top tien en misschien beter nog één van de stijgers kunnen overwegen.

PHP in Nederland erg in trek

Wat wel opmerkelijk is dat de Nederlandse arbeidsmarkt voor softwareontwikkelaars in het tweede kwartaal vooral vraag liet zien naar PHP-programmeurs, althans als de telling van iSense van het aantal online geplaatste vacatures representatief is. Met 3323 vacatures is dat op dit moment de meest gevraagde programmeerkunde in Nederland. IEEE Spectrum laat daarin ten opzichte van vorig jaar een daling zien, bij de Tiobe-index maakt PHP min of meer pas op de plaats.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!