De peiling: Waarom raakt ICT uit de gratie bij studenten in spe?

13 juni 2006
De belangstelling voor hbo- en universitaire studies informatica loopt nu al voor het zesde jaar op rij terug. Dat is vooral een imagoprobleem, denken de deelnemers aan de webpeiling.

“Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan”, meent een medewerker van <b>Sdu</b>. “ICT kan erg complex zijn en in andere beroepen kun je net zo makkelijk hetzelfde of meer verdienen zonder geconfronteerd te worden met heel ingewikkelde problemen en geen enkele tevreden stakeholder. Je wordt bijvoorbeeld lekker verkoper of marketeer.”
“De meeste van de genoemde ­‘eigenschappen’ heb je zelf redelijk in de hand of komen ook in andere beroepen veel voor (werkdruk, zware opleiding, imago etc.)”, stelt een<b> </b>medewerker van Stichting <b>Waalborg</b>. “Offshoring gaat echter buiten je om en lijkt een speeltje van de raden van bestuur. Zij jagen de mensen uit de schoolbanken. Houd al het werk gewoon hier, uiteindelijk zullen alle huidige voordelen van offshoring verdwenen zijn. Wat je dan nog overhoudt zijn alle nadelen.”
“ICT is geen speerpunt”, analyseert <b>G. Brugman</b>. “Er wordt te weinig aandacht (lees geld) besteed aan ICT in het middelbaar onderwijs en ook deze regering doet niets aan ICT. Nederland als elektronisch distributieland zou veel meer echt gepromoot moeten worden, waardoor allerlei innovatieve diensten ontwikkeld kunnen worden. Zie ter illustratie het debacle van de ontwikkeling van het EMD.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.