De peiling: Moet er onafhankelijk toezicht komen op zoekmachines?

6 juli 2006
Het bedrijf Kinderstart.com maakte plotseling een enorme duikeling door in zijn ranking bij Google, werd daardoor bijna onvindbaar en verloor een belangrijk deel van zijn advertentie-inkomsten.
Dat incident toont maar weer eens hoe groot de invloed is van zoekmachines op de vindbaarheid, en dus de kwaliteit van de gevonden informatie en de levensvatbaarheid van websites. De vraag is of maatregelen op hun plaats zijn. Kinderstart.com vindt van wel: het is een rechtszaak tegen Google begonnen.
Van de deelnemers aan de webpeiling vindt bijna tweederde dat het tijd wordt voor onafhankelijk toezicht op de manier van indexeren door Google en zijn concurrenten. Maar de nee-stemmers zijn uitgesprokener in hun mening.
"Gebruikers moeten leren de zoekresultaten te beoordelen en niet alles klakkeloos geloven. En journalisten moeten niet klakkeloos berichten overnemen maar er iets van waarde aan toevoegen", reageert G. Brugman. "Juiste informatie over zoekmachines scherpt mijn beoordeling van de resultaten van zoekmachines. Controle op de processen in de zwarte doos kan niet. Dat zijn bedrijfsgeheimen."
"De gebruiker zorgt voor onafhankelijk toezicht", stelt Leo Plugge. "Als er één domein is waar de marktwerking functioneert, dan is het bij zoekmachines. Toezicht op de manier van indexeren is absurd en ligt dicht bij contentcontrole, zoals in China. Afspraken over metadatering en training in het gebruik van zoekmachines is zinvoller."
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.