Innovatie & Strategie

Wetenschap
kranten metro

De papieren krant komt terug, maar dan elektronisch

Met een nieuw type LCD-scherm kunnen de berichten in de krant elk moment worden geactualiseerd

© CC BY-SA 2.0 - Flickr Dmitry Dzhus
30 maart 2018

Met een nieuw type LCD-scherm kunnen de berichten in de krant elk moment worden geactualiseerd

Het nieuwe liquid crystal display (LCD) is zo dun als papier, heel licht van gewicht, flexibel en sterk. En de prijs is ook nog eens laag. De productie van bijvoorbeeld een 5-inch scherm hoeft waarschijnlijk niet meer dan 5 dollar te kosten.

Het gaat nog om prototypes die specialisten in opto-elektronica uit China en HongKong deze week beschrijven in het wetenschappelijk tijdschrift Applied Physics Letter. Buigbare LCD-schermen zijn niet nieuw, maar de huidige generatie vertoont te veel tekortkomingen voor een massale toepassing die 10 jaar geleden nog werd voorzien.

Een uitdaging is bijvoorbeeld te zorgen is dat de kristallen uniform verdeeld blijven tijdens het buigen. Wanneer zij op het punt waar de meeste spanning staat wegdrijven, raakt het beeld dat zij samen opbouwen verstoord. De onderzoekers vonden een oplossing voor dat probleem in het gebruik van netvormige spacers die de platen uit elkaar houden. Zo kunnen de vloeibare kristallen op hun plek blijven zitten.

Flexibele LCD
Flexibele LCD © Zhang et al.

Een tweede innovatie is het gebruik van optische aansturing van de kristallen. In traditionele LCD's worden de kristallen in met elektrische pulsjes van karakter veranderd zodat zijn licht reflecteren dan wel absorberen. In de nieuwe opzet zorgt een speciaal lichtgevoelig molecuul voor die omschakeling. Deze moleculen zijn aan te sturen met ultraviolet licht (optisch beschrijfbare LCD's).

Het grote voordeel van deze aanpak is dat er geen aparte elektrodelaag nodig is. Het scherm is daardoor lichter en veel dunner, minder dan een halve millimeter dik. "Het is maar net even dikker dan papier", zegt Jiatong Sun, van de Donghua University in China en co-auteur van de wetenschappelijke publicatie.

Kleurgebruik zit in de pijplijn

De onderzoekers dragen nog een oplossing aan voor een tekortkoming van een optisch beschrijfbare LCD: het beperkte kleurgebruik. Dit type LCD kan tot nog toe slechts twee kleuren weergeven. Door en speciale laag vloeibare kristallen achter de LCD te plaatsen reflecteren deze nu de drie primaire kleuren rood, blauw en groen. Daarmee kunnen in principe alle kleuren worden opgebouwd.

Zo ver is het echter nog niet. Volgens Sun is de volgende taak de resolutie van deze flexibele optisch beschrijfbare LCD's te verbeteren. Sun wil die zo klein maken dat ze door het menselijk oog niet waarneembaar zijn.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.