Innovatie & Strategie

Carriere
divers team

De noodzaak van verschillend geprogrammeerde hersenen

Diversiteit in teams voorwaarde voor succes in het digitale tijdperk

© Jan Bouman
4 juni 2019

Het creëren van diversiteit is een belangrijke overlevingsstrategie in het digitale tijdperk. Jan Bouman en Dieuwke Kloosterman kijken dieper dan de bekende argumenten over rechtvaardigheid en gelijke behandeling. Organisaties moeten snel schakelen en verschillende perspectieven combineren om succesvolle ideeën te genereren en waar te maken. Ze hebben teams nodig met verschillend werkende hersenen, ofwel met diverse neurotypes. De succeskans van digitale transformatie is daarmee veel groter dan wanneer het een zaak blijft van alleen gelijkgestemden.

Nastreven van diversiteit in afkomst, cultuur, geslacht of anderszins is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid. Het is een stimulans voor innovatie in de snel veranderende wereld, doordat het verschillende manieren van denken bij elkaar brengt. Daarmee is diversiteit een voorwaarde voor overleven in het digitale tijdperk. Dit wordt vaak onderbelicht in de discussies die gedomineerd worden door argumenten over rechtvaardigheid en gelijke behandeling.

Het uitgedaagde mensenbrein

Innoverende organisaties floreren in het digitale tijdperk. Data en software verzorgen routinematige werkzaamheden en eenvoudige analyses. Dat gebeurt sneller en persoonlijker dan ooit. Maar creativiteit voor disruptieve innovatie is voorbehouden aan het mensenbrein. Dáár ontstaan 'domme' en tegendraadse ideeën die later heel slim blijken te zijn. Echter, hersenen moeten wel voortdurend worden uitgedaagd. Daarvoor is diversiteit nodig. Veel organisaties werken bij het aannemen van mensen met standaardinterviews en -assessments, wat diversiteit belemmert. Door deze standaardmethodieken zorgen organisaties dat veelal dezelfde personae worden aangenomen. Het is van belang dat er gevarieerde beoordelingsmethoden worden gebruikt waarbij sollicitanten op verschillende (en unieke) manieren hun vaardigheden kunnen tonen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!