Beheer

IT beheer
beheerder

De nieuwe ISO-norm voor servicemanagement

Meer aansluiting bij methodieken als ITIL en VeriSM

© CC0 - Pixabay.com
20 november 2019

De nieuwe ISO-norm voor servicemanagement is flink gewijzigd. Volgens Dolf van der Haven is hij nu goed bruikbaar in combinatie met diverse servicemanagementmethodieken als ITIL 4, CMMI, COBIT 2019 of VeriSM én buiten de IT-dienstverlening.

De internationale norm voor servicemanagement, ISO/IEC 20000-1:2018, is de afgelopen jaren herzien en is vorig jaar gepubliceerd. Dit is de derde editie van de norm, die eerder in 2005 en 2011 gepubliceerd is. Een norm dient elke vijf jaar een revisieproces in te gaan om hem aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen in de markt. Wat de ISO/IEC 20000-1 norm betreft zijn er twee belangrijke veranderingen doorgevoerd: het gebruik van ISO’s high-level structure (HLS), wat een standaardstructuur en -tekst voorschrijft voor normen die gebruikt kunnen worden voor managementsystemen, zoals die voor kwaliteitsmanagement en informatiebeveiliging. Daarnaast zijn aanpassingen en vereenvoudigingen doorgevoerd in de eisen in ISO/IEC 20000-1 om die te updaten voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van servicemanagement, zodat de norm samen gebruikt kan worden met de nieuwste servicemanagementmethodieken.

Een norm of standaard is een internationaal overeengekomen document waarin een aantal eisen staan waaraan organisaties moeten voldoen om via een auditproces gecertificeerd te kunnen worden. Certificatie is een bewijs aan bijvoorbeeld klanten dat de organisatie aan een minimumaantal eisen voldoet om, in dit geval, haar diensten goed en efficiënt te leveren. Een norm stelt dus een minimumaantal eisen om te kunnen bewijzen dat het servicemanagement van een organisatie goed is ingericht.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!