Management

Procesmanagement
Marionet

De kunst van het loslaten

Waarom zelfsturende teams vaak nog een uitdaging blijken te zijn.

7 oktober 2020

Organisaties wereldwijd experimenteren al jaren met zelfsturende teams, in de hoop dat ze sneller kunnen werken en kosten kunnen besparen. Toch komt het regelmatig voor dat de resultaten tegenvallen. Loslaten blijkt vaak lastiger dan vooraf gedacht.

Als zelfsturende teams goed ingevoerd worden, kunnen ze allerlei voordelen opleveren. Organisaties kunnen sneller werken omdat mensen niet constant overal toestemming voor hoeven te vragen. Daardoor kan innovatie ook versneld worden en kan er flink op kosten bespaard worden. Bovendien kan het werknemers motiveren: een zekere vorm van autonomie kan flink bijdragen aan het werkgeluk.

Maar om deze voordelen te behalen, moet zelfsturing goed en weloverwogen ingevoerd worden. Juist dat blijkt vaak een uitdaging te zijn. “Mensen denken niet altijd van tevoren goed na of de organisatie wel klaar is voor zelfsturende teams”, vertelt professor Ard-Pieter de Man, hoogleraar managementstudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam en expert op het gebied van zelfsturende teams. “Niet iedereen is blij met zelfsturing. De managementtaken verdwijnen niet, dus mensen in het team moeten die zelf oppakken. Denk aan functioneringsgesprekken en planningstaken. Dat vindt lang niet iedereen fijn.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!