Overslaan en naar de inhoud gaan

De Jonge wil eerder op de hoogte zijn van IT-problemen testketen

Een “laagdrempelig incidentmanagementproces” moet ervoor zorgen dat partijen in de covid-19-testketen eerder op de hoogte zijn van incidenten en storingen in de keten. Ook wordt dit proces geformaliseerd zodat betrokken partijen duidelijke richtlijnen hebben voor het melden van een incident of verstoring.
covid-19 test
© CC0 - Pikist.com
CC0 - Pikist.com

Dat meldt minister Hugo de Jonge van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. “Door het implementeren en formaliseren van dit proces, zal ik ook tijdiger kunnen communiceren richting Kamer en publiek over eventuele incidenten in de IT-keten”, schrijft De Jonge in de brief. De IT-keten voor het testen en traceren haperde de afgelopen maanden geregeld. Dat heeft tot gevolg dat de cijfers over het aantal besmettingen met vertraging wordt gemeld. Vooral in perioden waarin het kabinet een besluit moet nemen over nieuwe maatregelen, is het onhandig dat de cijfers niet kloppen.

Niet geschikt voor pandemie

De Jonge meldde in een Kamerbrief eind 2020 dat uit een risicoanalyse blijkt dat de IT-keten die nu wordt gebruikt ter ondersteuning van het testen en het bron- en contactonderzoek, niet berekend is op een pandemie. De risicoanalyse bracht kwetsbaarheden aan het licht, onder andere op het gebied van datakwaliteit.

De IT-keten voor het testen en traceren bestaat uit de systemen CoronIT en HP Zone van de GGD. Daarnaast wordt ook het systeem Osiris van het RIVM gebruikt. Twee van deze drie systemen zijn in het verleden voor andere doeleinden gebruikt. De Jonge zegt niet om welke systemen het gaat. De risicoanalyse blijft vertrouwelijk.

Daarnaast vindt deze week de kick-off van een werkgroep plaats die de follow-up van de risico-analyse gaat uitvoeren, schrijft de minister. Deze werkgroep, waarin alle ketenpartners zijn vertegenwoordigd, moet in februari 2021 een eerste schets gereed hebben van de tijdlijnen ten aanzien van een verbeterplan op korte termijn. Ook buigt de werkgroep zich over een strategie om de keten op lange termijn beter in te richten, schrijft De Jonge.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in