Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
social media

De interface van de toekomst is geen interface meer

Anticipatory en conversation design helpen gebruiker ongemerkt

© CC0 - pixabay.com geralt
17 april 2019

De gebruikersinterface heeft een ingrijpende ontwikkeling doorgemaakt waardoor mens en machine nu veel makkelijker kunnen communiceren. Zo makkelijk dat een gebruiker eigenlijk die interface niet meer opmerkt. Vooral technologieën als anticipatory en conversation design zijn veelbelovend volgens Laurens Goethals en Gil Nimmegeers.

Op het gebied van menselijke interactie met computers en andere devices was de afgelopen jaren een vrij opmerkelijke trend te zien. Tot op heden was het de norm dat je als mens de ‘taal’ moest leren spreken van het device waarmee je aan de slag ging, maar nu zien we eerder het omgekeerde gebeuren: devices beginnen zich eerder als mensen te gedragen. In de tijd van MS-DOS, toen er van een GUI nog geen sprake was, moest je expliciete commands ingeven wilde je iets gedaan krijgen op je toen al reeds vergeelde desktop. Het punt is dit: als je de commands niet kende, en dus de taal van het systeem niet sprak, kwam je nergens.

Er is (gelukkig) al een en ander veranderd sindsdien. De interactie tussen mens en machine verloopt nu een stuk vlotter, mede dankzij de alsmaar groeiende aandacht voor degelijk UX- en UI-design. Zo evolueerden we van expliciete commands in een terminal naar swipen op een aanraakscherm, en nu kunnen we zelfs doodleuk een babbeltje maken met allerlei devices.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!