Loopbaan

Carriere
werven

De hotste ICT-vacatures van 2018

Wat waren de meest voorkomende ICT-vacatures in het eerste kwartaal van dit jaar?

26 april 2018

Wat waren de meest voorkomende ICT-vacatures in het eerste kwartaal van dit jaar?

De arbeidsmarkt voor ICT’ers in Nederland is zeer krap. Maar welke ICT-beroepen worden het meest gevraagd? UWV zette het op een rijtje.

In 2017 kwamen er meer dan 53.000 ICT-vacatures bij. De helft van dit aantal betreft vacatures voor software- en applicatieontwikkelaars en bij bijna 30% van de geplaatste vacatures ging het om databank- en netwerkspecialisten. “De krapte in de ICT komt met name tot uiting in een aantal specifieke hogere en wetenschappelijke ICT-beroepen. Het gaat onder meer om softwareprogrammeurs in specifieke talen, testers en securityspecialisten", aldus Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur bij UWV.

Gemiddeld per kwartaal ontstonden er vorig jaar ruim 13.300 nieuwe vacatures. Dit is een stijging van ruim 5% ten opzichte van 2016, meldt UWV in de Factsheet arbeidsmarkt voor ICT-beroepen.

Kalkhoven benadrukt dat het aantal vacatures slechts een indicator is van de vraag naar ICT-personeel. “De vacaturemarkt is hoogstwaarschijnlijk een onderschatting van de reële vraag naar ICT-personeel. Zo zijn er signalen uit de praktijk dat werkgevers vanwege de krapte geen formele vacatures meer uitzetten, maar direct andere wegen bewandelen om mensen te vinden.” Te denken valt hierbij aan headhunters, omscholingstrajecten en werving in het buitenland.

Het UWV stelde een lijst met moeilijk vervulbare ICT-vacatures in 2018 samen:

UWV verwacht in 2018 een omzetgroei van 6% voor de sector informatie en communicatie (waar veel ICT’ers werken). Specifieke branches met groeikansen die worden genoemd zijn: software (onder meer gedreven door cloud computing), data analytics, security, virtualisatie en Internet of Things (IoT).

Uit de factsheet van UWV blijkt verder dat er vooral krapte is in hbo-beroepen, en dat de spanning op de ICT-arbeidsmarkt het grootst is in het midden en het zuiden van het land. Het aantal afgestudeerde bachelor en master studenten informatica stijgt de laatste jaren wel, maar is nog onvoldoende om de gaten op te vullen. Een bijkomend probleem is dat er grote behoefte is aan ICT-docenten op hbo-instellingen en universiteiten. Docenten moeten zich permanent blijven ontwikkelen in de nieuwste technologieën zoals artificial intelligence, big data en cybersecurity.

Daarnaast heeft het UWV een top10 gemaakt van veel voorkomende ICT-vacatures op hun eigen platform www.werk.nl. In de periode januari – maart 2018 ging het om de volgende functies:

Opvallend is de sterke stijging van de vraag naar webdevelopers. Vorig jaar eindigde dit IT-beroep nog op de zevende plek in de top10 van meest voorkomende ICT-vacatures, maar inmiddels is dit beroep goed voor de nummer 1 notering. Vorig jaar stond het beroep systeemontwikkelaar nog op de eerste plaats (nu op plaats 3). Het beroep Java-programmeur daalde van plek 5 naar plek 8. Het enige ICT-beroep dat dit jaar in de top10 van veelvoorkomende ICT-vacatures voorkwam en vorig jaar niet is specialist/architect technische infrastructuur.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.