Beheer

Security
hotspot

De hackers zijn níet met vakantie

Bescherm zakelijke data en netwerk tegen 'vakantiestemming'

© Shutterstock
11 juli 2017

Bescherm zakelijke data en netwerk tegen 'vakantiestemming'

Ik ga op vakantie en neem mee: zonnebril, zwemkleding en… mijn zakelijke laptop en smartphone. Steeds meer werknemers kunnen op vakantie de verleiding niet weerstaan om hun laptop open te klappen of hun smartphone te ontgrendelen.

Snel even hun werkmail checken of even bellen. Dit gebeurt vaak via gratis wifi- of andere onbeveiligde verbindingen. 

Een rondvraag onder ruim duizend internetserviceproviders wijst uit de de overgrote meerderheid van het gGebrek aan bewustzijn over cybersecurity onder medewerkers ziet als een belangrijke en steeds vaker voorkomende oorzaak van op mkb’s gerichte cybercrime. Het effect darvan wordt versterkt door het toenemend gebruik van laptops en mobiele devices, wat een jaarlijks piek bereikt tijdens de zomermaanden.  

Cloudapplicaties

Volgen EMEA-directeur Andrew Stuart van Datto kunnen ongelukkige handelingen van eindgebruikers zelfs de best beveiligde netwerken en storgaevoorzieningen uit balans brengen: "Daarom zijn continue medewerkerstrainingen en optimalisatie van securitytechnologieën essentieel voor een succesvol cybersecuritybeleid. Denk hierbij aan training en policy’s omtrent het werken op afstand, datatoegang via privé-devices en het gebruik van cloudapplicaties op andere locaties dan op kantoor, zoals op vakantiebestemmingen.”

AG Connect onderzoekt de staat van beveiliging in Nederland. Doe mee, en vul de vragenlijst in

Om klanten en potentiele klanten behulpzaam te zijn heeft Datto, dat zich bezighoudt met online databescherming en managed-netwerkdiensten, 4 tips:

  1. Train je medewerkers. Cybersecuritydreigingen ontwikkelen zich voortdurend en nieuwe technologieën, manieren van werken en devices brengen nog meer risico’s met zich mee. Het is van belang om alle werknemers – van stagiair(e)s tot en met het management – regelmatig te trainen in cybersecurity en het voorkomen van cybercrime. Zo’n training zou moeten bestaan uit voorbeelden van bedreigingen, gebruikelijke hacktechnieken en informatie over preventie, detectie en reactie op bedreigingen.
  2. Bescherm je netwerk én mobiele devices. Traditionele netwerktools om je netwerk te beschermen, voldoen niet meer. Zakelijke data wordt nu steeds vaker opgevraagd via smartphones, tablets en laptops, al dan niet privé. Zorg voor een wachtwoordpolicy – zoals sterke wachtwoorden die elke negentig dagen verlopen – en firewall-, VPN-, antivirus- en malwaretechnologieën ter bescherming van de manier waarop medewerkers omgaan met bedrijfskritische data.
  3. Creëer duidelijke cybersecuritypolicy’s. Help medewerkers door duidelijke regels en instructies omtrent cybersecurity op te stellen en te delen. Dit helpt hen cybersecurityregels altijd juist toe te passen, zodat risico’s en dataverlies te beperken zijn.
  4. Implementeer een back-upoplossing. Ondanks al je proactieve acties om data veilig te houden, weten bedreigingen, zoals ransomware, soms toch door de beste verdediging heen te komen. Een oplossing die dagelijks back-ups maakt en een middel biedt om data snel op te vragen, is de enige manier om er zeker van te zijn dat je data altijd toegankelijk en te herstellen is, wat er ook gebeurt.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.