Innovatie & Strategie

Carriere
Jurgen Vinju

De Gouden Tip van topwetenschapper Jurgen Vinju

Nooit meer stress om een deadline

Jurgen Vinju © CWI
7 januari 2022

Nooit meer stress om een deadline

Jurgen Vinju haalt sinds eind vorig jaar al zijn deadlines met gemak. Zonder stress. Hoe doet hij dat? “Zie je werk als een pijpleiding waar steeds stukken werk in zitten”, zegt Vinju. “En daarbij moet het niet uitmaken waar de deadline van dat werk zit. Werk gewoon door. Dan ben je altijd op tijd. Die deadlines kies je nu zelf. En je kunt veel deadlines ook laten gaan. Dan wacht je op de volgende.”

Zijn promotor had het hem 20 jaar geleden al gezegd: plan nou eens beter. Dan ben je voor de deadline klaar, heb je veel minder stress en werk je veel rustiger. “Dat deed ik dus absoluut niet. Ik verkeerde altijd in een waas van inspiratie en paniek. Maar ik had succes en dus ging het jarenlang goed. Ik dacht dat die paniek nodig was om te presteren. Maar ik zie nu dat het minder moeite kost om dezelfde kwaliteit te halen als je rustiger kunt werken. Je kunt meer afstand van je werk nemen en er van de andere kant naar kijken, als een lezer. Daar wordt het ook beter van.”

Ziekte gaf doorslag

Vinju werkt sinds eind 2020 volgens deze methode, sinds hij ernstig en langdurig ziek werd. Ineens werkte zijn paniekmethode niet meer. “Eigenlijk heb ik geluk gehad dat ik zo ziek werd dat ik een fysieke grens had, waardoor ik niet meer ongelimiteerd door kon werken. Als je alleen een mentale grens hebt, is dat moeilijker want dan ga je dóór tot je letterlijk omvalt. Doordat ik zo ziek was, kon ik het nu wel doortrekken. Je achilleshiel is dat je van je werk houdt. Dan is het moeilijk om te stoppen of nee te zeggen.”

“Dit maakt mijn gezin ook veel gelukkiger. Ik ga niet meer elke avond tot twaalf uur door. Dan kan ik ook gezellig met mijn kinderen wat doen, ze helpen bij huiswerk en lekker Netflixen.”

In de pijplijn

Wat zit er nu in zijn pijplijn? “Een paper over alle berekeningen met gegarandeerde grenzen. Die is al twee keer ingestuurd en twee keer afgewezen. Steeds door een andere expert. Maar de paper wordt daardoor wel steeds beter. Dus die houden we erin.” En nog een paper: over hoe je veranderingen in wetten kunt doorrekenen. En er zit software in de pijplijn voor het vak software evolutie aan de Universiteit van Amsterdam. “Dat moet echt wel op tijd gefixed zijn – als de studenten aan het vak beginnen. Dat moet je dus wel een jaar van tevoren plannen.”

Over Jurgen Vinju

Jurgen Vinju is senior onderzoeker bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en deeltijdhoogleraar automated software analysis aan de TU Eindhoven.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (decembernummer 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

2
Reacties
e.meijer 11 januari 2022 09:04

@RON: Dit is een artikel uit het decembernummer van AG Connect, zoals ook onder het stuk vermeld staat. Misschien hadden we hem even moeten updaten voor de website, maar 'eind vorig jaar' slaat dus op eind 2020.

Ron Amsterdam 10 januari 2022 10:02

"Jurgen Vinju haalt sinds eind vorig jaar al zijn deadlines met gemak."
Artikel van 7 januari, dus niet heel indrukwekkend.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.