Management

De eerste IT’ers: ‘We programmeerden COBOL in stropdas en pak’
'Programmeurs werken nu veel meer in teamverband.'
De IT-wereld verandert in een razend tempo. Hoe kijken ervaren IT’ers uit de ‘pionierstijd’ van de jaren '70 en '80 terug op de functie waarin zij ooit begonnen? Deze keer: data-engineer Jurjen Vorhauer (54), die in 1985 werkte als programmeur bij Martinair.
Welke functie heb je momenteel?
“Ik ben door JDriven gedetacheerd als data-engineer bij Yolt, een financiële scale-up. Ik vorm de brug tussen datascience en engineering, en werk aan manieren om machine learning en artifical intelligence toe te passen.”
Hoe begon je als IT’er?
"Het begon allemaal met een spelletjescomputer die in de jaren '70 en '80 populair was: de Commodore 64 en de ZX spectrum. Ik speelde allerlei spelletjes, zoals Donkey Kong. Deze apparaten waren in feite voorlopers op de eerste pc’s van IBM. Je had in die tijd nog allerlei computersystemen met ieder zo zijn eigen karakter en eigenaardigheden. Nadat ik de middelbare school had afgerond besloot ik om natuurkunde te studeren, maar dat bleek iets te hoog gegrepen en te theoretisch. De vakken waarbij we moesten programmeren met Pascal, een typische ‘leertaal’ waarmee je business software kan schrijven, was het enige dat ik leuk vond. Ik raakte benieuwd welke nieuwe dingen ermee mogelijk waren en de grap is dat die nieuwsgierigheid dus nooit gestopt is. Na een nieuwe mislukte poging om te studeren, deze keer een universitaire studie informatica, vonden mijn ouders dat ik genoeg had geklungeld. Ik ging dus al jong aan het werk bij Martinair als programmeur.”
Je werd daar zonder diploma’s als programmeur binnengehaald?
"Ja, dat was een beetje bluffen. Ik maakte daar als bijbaan vliegtuigen schoon en mijn cv was opgevallen, omdat er programmeertalen Pascal en dBase III op stonden. De programmeurs van Martinair werkten daar ook mee. Martinair had gelukkig wel een mooie mainframe op Schiphol van IBM. Op het kantoor zat een groep mannen in pak en stropdas elke dag te programmeren. Voor het kantoor in New York was een boekingssysteem nodig. Dat ging om acht of negen zitplaatsen per jaar. We werkten eigenlijk in een soort COBOL voor kinderen. Het was heel simpel: je bouwde schermpjes en je haalde gegevens uit databases en je stopte er weer wat in.”
Wat is je aan het werken als IT'er in de jaren '80 het meest bijgebleven?
"Wat mij het meest bij staat van die begintijd als IT’er is dat er totaal geen broncodebeheer was. Wanneer je iets veranderde, was de vorige versie weg. Nu heb je gelukkig versiebeheer. Destijds moest je maar uit je eigen geheugen vissen wat je precies veranderd had. Een ander verschil is dat we nu als IT'ers veel meer ingericht zijn als team. Destijds was het veel meer individualistisch. Er was nog geen world wide web. Het internet was iets dat alleen op universiteiten werd gebruikt. Iedereen werkte op DOS, gewoon met tekst. Je had geen Windows of grafische weergaves."
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!