Innovatie & Strategie

Datamanagement
Superheld

De data steward als reddende engel?

Data steward kan samenwerking verbeteren tussen proceseigenaar en applicatie-eigenaar.

22 maart 2023

De rollen van de proceseigenaren en applicatie-eigenaren worden vaak door elkaar gebruikt en dat levert verwarring op. Niet alleen voor hun eigen aandachtsgebied, maar ook op het gebied van data, ziet Suzie Joku. De data steward, een centrale datamanagement-rol, kan de samenwerking tussen deze rollen wellicht beter in balans brengen. 

De termen proceseigenaar en applicatie-eigenaar worden regelmatig door elkaar gebruikt. Ook worden de rollen ondanks de verschillende aandachtsgebieden soms samengevoegd en bij één persoon belegd. Dat is bijvoorbeeld het geval in omgevingen waar het begrip proces niet eenduidig is gedefinieerd en waar procesmodellen met name IT-doelen dienen.
Dat inzicht is cruciaal voor datamanagement, omdat een goed overzicht van processen het inrichten van datakwaliteit per proces behapbaar maakt. Daarnaast is een procesmodel, de beschrijving van dat proces, een onmisbaar hulpmiddel, maar dan moet de taal waarin processen beschreven worden wel eenduidig zijn en niet enkel business- of IT-doelen dienen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!