Loopbaan

Carriere
Chris Wauters

De carrière van Chris Wauters: de werkelijkheid is altijd weer complexer

Chris Wauters is CTO Shared Service Center ICT Rijk.

Chris Wauters © Antony Donner, www.anthonydonner.com
12 augustus 2022

Chris Wauters is CTO Shared Service Center ICT Rijk.

Chris Wauters had als student samen met zijn vader een bedrijfje als systeembeheerder. Nu is hij als CTO onderdeel van het directieteam van SSC-ICT, de IT-dienstverlener van de rijksoverheid. De passie voor IT was er al van kinds af aan. ‘Stappen vooruit maken is het mooiste dat er is.’

Op het bureau naast Chris Wauters (43) staat een 35 jaar oude Zenith Z100 met MS DOS 2.11. Een relikwie uit zijn verleden waarin IT vaak centraal stond. Zijn passie voor het IT-vakgebied begon al vroeg, ingegeven door zijn vader. Wauters groeide als kind al op met IT en besloot technische informatica in Delft te gaan studeren. Hij runde als student een IT-bedrijfje met zijn vader in netwerk- en systeembeheer. Zijn carrière in de IT kreeg nog meer vorm toen hij rond 2002 begon als auditor en IT-onderzoeker bij de Algemene Rekenkamer.

“Ik onderzocht destijds vier dagen in de week IT-projecten binnen het Rijk. Daarnaast werkte ik ook één dag op de I&A-afdeling als adviseur en projectleider. Een duo-functie dus. Dat was een leuke combinatie, omdat ik naast onderzoeken ook praktisch aan de slag kon met data- en Citrix-migraties.” Wauters was in zekere zin zijn tijd al ver vooruit, want in die tijd werkte hij al aan oplossingen om werken op afstand mogelijk te maken. “Dat noemden we toen Werken op Afstand: het hybride werken avant la lettre. Thuiswerken bestond nog niet, werken deed je op je werk. We wilden het met dit project mogelijk maken dat Rekenkamermedewerkers op afstand toch hun e-mail kunnen lezen. Er waren toen nog heel beperkt smartphones en laptops. Voor medewerkers die bijvoorbeeld in het buitenland werkten was werken op afstand een uitkomst.”

CV

Chris Wauters (43) is CTO bij IT-dienstverlener van het Rijk SSC-ICT en heeft meer dan twintig jaar ervaring in de publieke en private sector bij onder meer de Algemene Rekenkamer, adviesbureau PBLQ, ING en Fujitsu. Wauters heeft als diensteneigenaar regie en IT-verantwoordelijkheid gedragen, strategische advieservaring en digitale & agile transformaties geleid. Hij heeft een universitaire Master in IT Strategie & Beheer en een Master in IT-auditing & risk/security management.

Van controleur naar kartrekker

Het grote verschil met die tijd en nu is niet eens zozeer de technologie, maar vooral de manier van werken. “Dat ging natuurlijk hartstikke ‘waterval’. Eerst werd iets onderzocht, waarna er een ontwerp volgde en daarna de implementatie. Van agile werken met kleine stapjes had men nog niet gehoord. Het waren altijd vrij langlopende projecten.” Wauters merkte dat hij veel energie haalde uit projecten waarbij hij zelf de kar trok. Na zo’n zes jaar verliet hij de Rekenkamer, waar hij toch een meer controlerende functie vervulde. “Ik wilde niet langer achteraf werken, maar aan de voorkant betrokken zijn. Ik maakte de stap naar de consultancy-wereld en ging aan de slag bij Het Expertise Centrum (HEC), later hernoemd naar PBLQ, waar ik deel uitmaakte van het managementteam.” PBLQ werd aanvankelijk als Stichting opgericht om de Overheid op gebied van IT verder te helpen. “En dat sloot goed aan bij de missie van de Rekenkamer waar ik al werkte, alleen stond ik nu meer aan de voorkant.”

Omdat ik zelf beheerder ben geweest, wil ik ook graag zelf de IT aansturen.

Bij HEC/PBLQ werkte Wauters uiteindelijk zo’n zeven jaar, toen hij de stap maakte naar de private sector. “PBLQ is geen Overheidsorganisatie, maar indirect werk je wel voor de Overheid. Ook bij PBLQ had ik intern verantwoordelijkheid gekregen voor de IT en vervulde ik dus een dubbelrol. Omdat ik zelf beheerder ben geweest, wil ik ook graag zelf de IT aansturen. Na 12 jaar controleren en advies geven, wilde ik er wat IT betreft gewoon zelf ‘van zijn’ en verantwoordelijkheid dragen. Die stap kon ik bij ING maken.”

Megaklus bij ING

Wauters vervulde bij de bank een managementfunctie waarbij hij medeverantwoordelijk was voor het wereldwijde werkplekken. Dat ging onder meer over e-maildienstverlening, telefoons, laptops en digitale diensten. “Als de mail niet werkte, was ik daarvoor verantwoordelijk als chief product owner.” Het ging om de werkplekken van maar liefst zo’n 40.000 ING-collega’s in veertig verschillende landen. “Het was technisch gezien vergelijkbaar met werkplekdienstverlening bij de Algemene Rekenkamer, maar dan op een veel grotere schaal.” In die jaren leidde hij met zijn teams migraties naar één wereldwijde werkplekdienstverlening en dezelfde Active Directory voor de hele organisatie. Een megaklus, waar hij nu trots op terugkijkt. 

Bij ING leerde ik hoe je dit goed organiseert en ‘agile’ kan werken.

Hij merkte wel dat het werken in het bedrijfsleven er iets anders aan toe ging. “Het was een boeiende stap waar ik enorm veel van heb geleerd. ING is een groot internationaal bedrijf dat gestuurd wordt op basis van KPI’s. Security en riskmanagement waren er erg belangrijk en de sector was daarin al vrij volwassen, terwijl de IT van de overheid nog een hoop uitdagingen had. Bij ING leerde ik hoe je dit goed organiseert en ‘agile’ kan werken. Daarnaast is het werken in het bedrijfsleven ook anders, omdat je meer te maken hebt met business cases en besparingen die al op voorhand worden ingeboekt en dus gehaald moeten worden. Maar in beide werelden was de sfeer en collegialiteit altijd uitstekend.”

Kennis terugbrengen

De anderhalf jaar erop werkte hij als interim-manager bij IT-dienstverlener Fujitsu als hoofd project en- programmamanagement. Het ‘Corona-tijdperk’ brak aan. Een overstap naar SSC-ICT lonkte. “Het was ook prettig om iets dichterbij huis te zoeken. Daarnaast gaf het me een goed gevoel om de kennis die ik heb opgedaan in het bedrijfsleven terug te laten vloeien naar de publieke sector, waar mijn carrière ook ooit is begonnen.”

Het werk in de publieke sector wordt wel eens onderschat, vertelt Wauters. “Er wordt in de media veel gesproken over IT bij de overheid. Het gaat met name over de zaken die niet lukken. Maar vergis je niet in de complexiteit hier. In plaats van één algemeen directeur zoals in het bedrijfsleven, heb ik als CTO met de zeven ministeries zeven verschillende opdrachtgevers, die allen hun eigen belangen hebben. In de politiek worden bovendien vaak grote beloftes gedaan, terwijl de werkelijkheid complex is. Alles gebeurt bovendien in openbaarheid. We staan bij SSC-ICT dus volop in de schijnwerpers.”

Kritische verhalen over de overheid

AG Connect is één van de titels waar met enige regelmatig kritisch wordt geschreven over IT & de overheid. Is het lastig om met kritische verhalen om te gaan? “Wat zal ik ervan zeggen”, lacht Wauters. “Het is belangrijk dat iedereen zijn mening kan en mag geven. Feedback is altijd goed, maar ik mis wel eens het besef dat die feedback vaak is gebaseerd op een heel klein stukje van de werkelijkheid. Het is daardoor niet altijd mogelijk om gelijk iets met kritiek te doen, maar ik sta er zeker voor open.”

SSC-ICT is eigenlijk gewoon de Champions League onder de IT-organisaties.

Als CTO van SSC-ICT houdt Wauters zich bezig met enorm uiteenlopende onderwerpen in de IT. Van infrastructuur tot werkplekken en applicaties. “SSC-ICT is een heel grote en gave club die 40.000 Rijkscollega’s voorziet van IT. Er zijn niet veel organisaties die op deze schaal werken en we zijn cruciaal voor indirect iedere Nederlandse burger. Dat is een enorme uitdaging, waarbij je volop onder een vergrootglas ligt. SSC-ICT is eigenlijk gewoon de Champions League onder de IT-organisaties.”

Verschillende perspectieven

Twee keer per week trapt Wauters op de wielrenfiets zijn hoofd leeg. “Het is in deze baan zeker belangrijk om soms even te ontspannen”. Ik doe dat door hard fietsen en door gezelligheid met mijn vrouw en drie dochters.

De veelzijdigheid die komt kijken bij het vak van CTO bij SSC-ICT ligt Wauters goed. “Ik heb -als je mijn carrière samenvat- allerlei rollen gehad. Een controlerende functie als auditor, vooraan als consultant maar ook als verantwoordelijk manager. In zowel de private sector als bij de overheid. Die verschillende rollen en perspectieven hebben me veel gebracht.”

Passie voor IT

Zijn tip aan beginnende IT’ers is om het perspectief zo nu en dan eens te wisselen. “Bij de overheid zijn genoeg kansen om jezelf te blijven ontwikkelen en impact te hebben.” Het werk als CTO brengt een flinke verantwoordelijkheid met zich mee en vanzelfsprekend een grote druk. “Ik kan daarmee omgaan omdat ik echt een passie heb voor IT, daarnaast heb ik een hoop energie en wil ik altijd vooruit. Stappen vooruit maken is het mooiste dat er is.”

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juli-augustus 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Lees meer over
2
Reacties
Paul Fijnvandraat 26 augustus 2022 20:30

Respect voor je passie om de kennis die je hebt opgedaan in het bedrijfsleven terug te laten vloeien naar de publieke sector 👏👍. Heel veel succes daarmee. We komen elkaar vast nog wel vaker tegen 😉.

Ronald Scherpenisse 20 augustus 2022 14:34

Thuiswerken bestond al voor 2000, Telewerken was toen de term. In 1996 is het TelewerkForum in Nederland opgericht met vanuit mijn werkgever DEC (Digtal Equipement Corporation) Kitty de Bruin. Zelf werk ik al 'tele' sinds het einde van de tachtiger jaren...Het boek 'Telewerken in de praktijk" Voor- en nadelen op een rij, is in 2002 uitgebracht.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.