Loopbaan

De beste en slechtste Informatica-studies
Waar zit je goed en waar niet als je een universitaire studie (technische) informatica wilt volgen?
Waar zit je goed en waar niet als je een universitaire studie (technische) informatica wilt volgen?
Bij de acht opleidingen Informatica die ons land telt zijn verschillende gemeenschappelijke punten te ontdekken, valt op te maken uit De Keuzegids Universiteiten 2017. Zo is er een lage waardering voor de wetenschappelijke vorming. 'Studenten missen vooral het stimuleren van een kritische houding. Een positieve overeenkomst is dat de informatievoorziening, met name over regels en procedures, een bovengemiddelde waardering krijgt', schrijven de samenstellers van de gids.
Informatica: OU wel en UvA niet
Voor informatica kun je terecht bij zes algemene universiteiten. Computer science aan de VU is een volledig Engelstalige studie, net als het Groningse programma. De Universiteit Leiden biedt naast algemene informatica ook de varianten informatica & biologie en informatica & economie aan in Den Haag en Rotterdam. De Open Universiteit (OU) biedt een afstandsstudie aan voor werkenden die in deeltijd willen studeren.
Perspectieven pasafgestudeerden
Uit gegevens die de samenstellers van de Keuzegids verzamelden blijkt dat Nederland momenteel 1292 eerstejaars informaticastudenten op universitair niveau telt. Slechts 8 procent van hen is vrouw. Je wordt toegelaten tot de studie (technische) informatica met het profiel natuur & techniek of een van de andere profielen, maar dan moet je wel Wiskunde B in je vakkenpakket hebben. Studenten in Nederland hebben gemiddeld een 7,2 over voor hun Informatica-studie. Het gemiddeld aantal contacturen per week bedraagt 17,3. 74 Procent overleeft het eerste studiejaar.
De baankansen voor pas afgestudeerde informatici zijn tot 2020 zijn zeer goed. 99 Procent werkt na het behalen van een master op het gebied van Informatica minstens 12 uur per week. 61 Procent werkt meteen op wo-niveau. Zo’n 67 procent zegt tijdens zijn studie goed te worden voorbereid op zijn of haar baan. Het gemiddelde bruto maandsalaris voor pas afgestudeerde informatici bedraagt 2930 euro.
Voorlopig vinden afgestudeerde informatiekundigen volgens de Keuzegids vlot een baan en krijgen ze fors meer betaald dan de gemiddelde wo-gediplomeerde. Het gemiddelde maandsalaris bedraagt 2990 euro. Het enige minpunt is dat de banen vaak niet op universitair niveau zijn.
De deeltijd- en afstandsopleiding Informatica van de Open Universiteit (OU) komt als hoogst gewaardeerde opleiding uit de vergelijking. De opleiding krijgt 78 punten (op een schaal van 100). Vooral de inhoud wordt door (voormalig) studenten sterke genoemd, maar ook de begeleiding door de docenten is er goed en de organisatie is in orde. Bij de studie Informatica eindigde de Radboud Univertsiteit Nijmegen als tweede, met 68 punten. De (oud)studenten hebben vooral complimenten voor de hoeveelheid contacturen, de stimulerende werkvormen en deskundige docenten.
Vier opleidingen vormen een middenmoot die van gemiddeld niveau is: de VU, de Universiteit Leiden met 2 vestigingen en wel in Den Haag en Leiden en de Universiteit Twente. Deze universiteiten krijgen tussen de 60 en 62 punten voor hun studie Informatica. "De VU valt daarbij op met een vlot te doorlopen eerste jaar, maar relatief weinig uren college en werkgroep. Den Haag scoort met de docenten. In Leiden zou meer aandacht besteed mogen worden aan communicatieve vaardigheden", schrijven de samenstellers van de Keuzegids.
Dat laatste geldt ook voor de Universiteit Utrecht die samen met de Rijksuniversiteit Groningen als een na laatste eindigde met beide 58 punten. De UvA eindigt onderaan, met 52 punten. Die score is beneden het wo-gemiddelde. Er is daar enige onvrede over de docenten, het vaardighedenonderwijs en de moeilijk haalbare deadlines.
Meer over ICT-studies (WO) in Nederland
In het eerste deel van de studie Informatica krijg je basisvakken waarin je van alles leert over soft- en hardware en programmeren, netwerken, intelligente systemen en methoden en technieken van onderzoek. Verderop in de studie kun je via keuzetrajecten of minors je studie verdiepen of verbreden. Vaak kun je door extra vakken te volgen een dubbele bachelor halen: Informatica en Wiskunde.
De Keuzegids Universiteiten 2017 zetten de verschillende informaticastudies op een rijtje. 'De Leidse universiteit heeft algemene informatica, maar ook informatica & biologie. De Haagse campus van de Universiteit Leiden verzorgt ook samen met de Erasmus universiteit in Rotterdam Informatica & Economie. In Groningen kun je naast de algemene richting kiezen voor business computing, dat een link legt met bedrijfskunde. Nijmegen biedt de specialisatie cyber security aan, die technische en bedrijfskundige aspecten van virtuele veiligheid koppelt aan de juridische en psychologische kant. Utrecht heeft een richting gametechnologie en ook in Amsterdam aan de UvA kun je vakken volgen op het gebied van graphics, games en beeldbewerking. Het VU-programma in Amsterdam begint met veel nadruk op infrastructuur en hardware, maar omvat ook software en programmeren'.
Bij de studie Technische Informatica ligt de nadruk meer op de praktische toepassingen informatica. In Eindhoven kunnen studenten kiezen tussen software science of web science. In Twente kun je onder meer kiezen voor wireless & mobile, web science of cyber physical systems. Verbreden met vakken als business IT of toegepaste wiskunde is ook mogelijk. In Delft kun je vakken volgen in de richtingen multimedia computing, computersystemen of intelligent data analysis.
De brede studie Informatiekunde vind je in Groningen, Utrecht en aan beide Amsterdamse universiteiten. Ook kun je bij de Open Universiteit terecht. De UvA biedt ook nog medische informatiekunde en in Twente kun je het Engelstalige business & IT studeren. Nieuw is de opleiding data science, die Eindhoven en Tilburg samen aanbieden.Je kunt aan informatiekunde beginnen met alle profielen, maar wiskunde A of B is wel altijd vereist. Voor medische informatiekunde heb je daarnaast ook natuurkunde nodig en om aan data science of business & IT te beginnen is wiskunde B een vereiste en moet je goed Engels spreken.
TI: Eindhoven wint
Technische informatica (TI) vind je in het Engels in Eindhoven en Enschede en in het Nederlands in Delft. Bij de studie Technische Informatica eindigt de Technische Universiteit Eindhoven (TUe) op de eerste plaats, met 74 punten. De TU Delft eindigt met 68 punten daar net iets onder en de Universiteit Twente in Enschede blijft met 62 punten wat achter. "Complimenten van de experts zijn er voor alle drie de opleidingen. Eindhoven en Delft bieden daarnaast stof van hoog niveau in goede samenhang aan en besteden veel aandacht aan analytisch denken. De kleinschalige Twentse opleiding doet het wel iets beter op contacturen, maar studenten vinden dat aandacht voor vaardigheden, zoals het gedegen onderbouwen van conclusies, onvoldoende terugkomt in het programma", concluderen de samenstellers van de gids.
Gunstige arbeidsmarkt
Er blijft volgens de samenstellers van de Keuzegids onveranderd vraag naar informatici die aan de slag kunnen als software-engineer, systeemontwerper, programmeur, informatieanalist of adviseur. Ook de behoefte aan onderzoekers aan een universiteit of bij een groot bedrijf is groot. Er zijn ook veel banen in het management en in het onderwijs. “Informatici komen relatief makkelijk aan een baan die vast is en ook nog op wo-niveau. Hun startsalaris is hoog en de prognoses voor de komende jaren zijn zeer goed”, schrijven de samenstellers van de gids.
Informatica is volgens de Keuzegids een goede studiekeuze, waar toekomst in zit. Maar voor een gedegen wetenschappelijke vorming ben je als student afhankelijk van de masterfase, waarschuwen de samenstellers.
Informatiekunde: OU en Groningen
Tot slot is er de studie Informatiekunde. "Informatiekundigen vormen de link tussen de pure hardware- en software-technici enerzijds en managers en consumenten anderzijds. Ze beheersen de programmeertalen, maar in kunnen ook de slag maken naar usability van informatie", schrijven de samenstellers van de gids. Na hun studie kunnen zij aan de slag als data-analist, projectmanager ICT, webdesigner of IT-adviseur. Ook een wetenschappelijke carrière als onderzoeker is een optie.
"Wetenschappelijke diepgang en inhoudelijke samenhang in het programma zijn bij informatiekunde terugkomende knelpunten, zoals vaker het geval is bij brede studies. Opvallender wellicht is dat de studenten niet erg onder de indruk zijn van hun docenten. Uitzondering op de regel is de afstandsstudie van de Open Universiteit, waar studenten meer dan tevreden zijn", valt te lezen in de Keuzegids.
De hoogste ogen gooit Informatiekunde aan de Open Universiteit (86 punten op een schaal van 100). Nummer 2 is de Rijksuniversiteit Groningen met 68 punten. In Utrecht en Amsterdam geven de deskundigen een onvoldoende voor de studie Informatiekunde. De samenstellers van de Keuzegids stellen dat de OU vooral voor deeltijders of werkenden een sterk programma biedt. Als je een regulier programma zoekt en de focus op taal in je straatje past kun je beter voor Groningen kiezen. De overige opleidingen informatiekunde kennen knelpunten op verschillende, inhoudelijk aspecten. De gespecialiseerde programma’s zoals Data Science en Medische Informatiekunde doen het iets beter.
@JE Hendrinks:
Deze scores komen uit de Keuzegids en komen inderdaad van studenten, over hoe zij de kwaliteit ervaren. Maar dit artikel komt al wel uit 2016, dus deze oordelen zijn erg oud. Inmiddels zijn studenten juist enorm positief over diverse studies bij de UvA. De studie Medische Informatiekunde bij de UvA scoorde dit jaar zelfs het hoogst van alle universitaire techstudies.
De meest recente oordelen over universiteiten hebben we hier verzameld:
https://www.agconnect.nl/artikel/dit-vinden-studenten-de-slechtste-univ…
https://www.agconnect.nl/artikel/dit-vinden-studenten-de-beste-universi…
Als oud student van de UvA snap ik de beoordeling niet. De deadlines zijn te strak? Ergo, de lat ligt te hoog.
Persoonlijk heb ik in de 10 jaar na mijn studie gemerkt dat de lat idd erg hoog ligt bij de UvA. Dat heeft mij tov alle andere informatica opleidingen een gedegen voorsprong gegeven, die ik nog altijd merk.
Bijzonder is dat de scores bepaald zijn door oud studenten, en daarmee niks zeggen over de daadwerkelijke kwaliteit.
De site is voor engelstaligen niet te lezen