Development

Software-ontwikkeling
programmeren

De 6 grootste struikelblokken voor appontwikkelaars

62 Procent van softwareontwikkelaars heeft een werkachterstand. Waar komt dit door?

© Shutterstock
23 februari 2017

62 Procent van softwareontwikkelaars heeft een werkachterstand. Waar komt dit door?

Veel webapplicaties en mobiele apps komen niet op tijd af. Gebrek aan tijd, budget en vaardigheden zijn de belangrijkste oorzaken van deze backlog.

Dat blijkt uit onderzoek van OutSystems, dat meer dan 3200 IT-professionals uit 40 landen en 28 sectoren ondervroeg. Uit een nieuw rapport - Application Development in the Age of Digital Transformation geheten - blijkt dat 62 procent van de IT-professionals een achterstand heeft bij de ontwikkeling van mobiele apps. Daarnaast loopt de wachttijd en de ontwikkeltijd in rap tempo op.
Het is de vierde keer dat OutSystems dit onderzoek uitvoert. "Ons meest recente onderzoek toont duidelijk aan dat veel IT-professionals op een kritiek punt staan als het gaat om digitale transformatie en applicatieontwikkeling", aldus Steve Rotter, CMO van OutSystems. "Projectachterstanden nemen toe, er komen steeds meer systemen die moeten integreren, de vraag naar mobile en IoT groeit en er is een tekort aan ervaren ontwikkelaars."
 

Dit zijn volgens IT’ers de 6 grootste struikelblokken op hun werkgebied:

 1. Achterstanden vertragen productiviteit
  62 Procent van de IT-professionals zegt een achterstand te hebben in de ontwikkeling van mobiele apps. Sommigen hebben meer dan 10 apps in de wacht staan om te worden ontwikkeld.
 2. Gebrek aan relevante vaardigheden belemmert groei
  Hoewel 88 procent van de respondenten zegt dat het bouwen van mobiele functionaliteiten in nieuwe bedrijfsapplicaties zeer belangrijk of zelfs vereist is, zegt 37 procent van de organisaties geconfronteerd te worden met een tekort aan mobiele ontwikkelaars.
 3. Ontwikkeltijden zijn extreem lang
  Ruim driekwart (76 procent) van de IT-professionals zegt dat het meer dan drie maanden duurt om een ​​mobiele app te ontwikkelen. Voor 11 procent van de respondenten strekt dat zich uit tot meer dan een jaar. Dit zorgt voor grote ontevredenheid; bijna de helft (44 procent) van de ondervraagde IT-managers zegt niet blij te zijn met de huidige snelheid van zijn ontwikkelteam.
 4. Gebrek aan tijd en geld staan succes in de weg
  Een tekort aan tijd (47 procent) en budget (46 procent) worden door IT-managers veruit het meest genoemd als belangrijkste oorzaak voor de rem op succesvolle appontwikkeling. Gevolgd door een gebrek aan benodigde vaardigheden (44 procent), en een overdaad aan klussen met een hogere prioriteit (38 procent).
 5. De vraag naar mobiele apps groeit exponentieel
  Mobiliteit was de meest genoemde zakelijke eis voor nieuwe apps. In het onderzoek van 2015 stond dat nog op de zesde plaats. Van de respondenten zegt nu 88 procent dat mobiele functionaliteit zeer belangrijk, of zelfs een keiharde eis is bij de huidige en toekomstige ontwikkeling van applicaties.
 6. Er wordt meer geëxperimenteerd
  Organisaties bewandelen nieuwe paden wanneer het aankomt op applicatieontwikkeling. Zo zegt 43 procent van de IT-professionals low-code of no-code platformen te gebruiken of het gebruik hiervan te overwegen. Net zoveel respondenten zeggen dat hun organisatie citizen developers toestaat gebruik te maken van deze technologie.

Volgens OutSystems groeit de interesse voor low-code ontwikkelplatformen. Bedrijven die zo'n platform inzetten zien significante verbeteringen op het gebied van ontwikkelsnelheid van mobile apps (51 procent). Bovendien zeggen deze bedrijven minder afhankelijk te zijn van derden voor de levering ervan (13 procent).

Salary Survey 2017
Wat merk jij van de aantrekkende markt?

De vraag naar softwareontwikkelaars neemt snel toe en het tekort aan goed opgeleide professionals zal ook nog wel een tijdje verder oplopen. Vertaalt dit zich ook al in een fors hoger salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden? Doe mee aan het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot en laat het ons weten. Ook als je geen ontwikkelaar bent maar een andere IT-functie vervult. Zo maak je bovendien kans op mooie prijzen, zoals een masterclass van Nyenrode en AG Connect naar keuze of een Philips Hue lampenset.

Ga naar www.agconnect/salary-survey

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.