Loopbaan

Carriere
data analist

De 6 beste banen voor techneuten

Op zoek naar een andere baan? CareerCast maakte een ranglijst van de beste IT- en techniekbanen qua salaris, vacaturegroei en marktrelevantie.

20 oktober 2016

Op zoek naar een andere baan? CareerCast maakte een ranglijst van de beste IT- en techniekbanen qua salaris, vacaturegroei en marktrelevantie.

Veel banen vallen tegenwoordig in de categorie technologie. Maar welke banen zijn het interessantst qua beloning, vraag vanuit de markt en welke banen blijven de komende jaren ook relevant? De Amerikaanse carrièresite CareerCast zette de beste banen op het gebied van technologie voor je op een rijtje. En wat blijkt? De eerste vijf banen zijn allemaal IT-banen, pas in de tweede helft komen andere techniek-banen zoals civiel engineer en andere ingenieursbanen aan de orde.

Vooral de vraag naar specialisten op het gebied van analytics, data, cloud, hardware en software is groot en neemt alsmaar verder toe. Dat is goed nieuws voor (aankomende) IT-professionals. Mits je over de vereiste vaardigheden beschikt natuurlijk. Benieuwd hoe het ervoor staat met je huidige functie? Of denk je aan een IT-studie of carrière? Of ben je juist toe aan wat anders in de IT, maar je weet nog niet precies wat? Bekijk dan de ranglijst van de beste IT-banen voor techneuten volgens CareerCast:

1) Data-expert

Gemiddeld jaarsalaris: 128.240 dollar
Verwachte groei in 2024 volgens het Bureau of Labor and Statistics: 16 procent

Big data is hot. Het heeft grote gevolgen voor niet alleen de IT-wereld, maar ook voor de zorg, overheid, technologie om maar een paar branches te noemen. Vrijwel ieder bedrijf is bezig met big data of heeft plannen in die richting om zakelijke processen te veranderen of stroomlijnen. Maar het managen van die bergen data en de systemen die daarbij betrokken zijn is een fulltime baan. Vandaar dat de vraag naar big data specialisten de komende jaren flink zal stijgen. Tel daar het gemiddelde salaris van meer dan 128.000 dollar per jaar bij op en data scientist is volgens CareerCast de beste baan die je de komende jaren in de IT kunt hebben.

2) Informatiebeveiligingsspecialist

Gemiddeld jaarsalaris: 90.120 dollar
Verwachte groei in 2024 volgens het Bureau of Labor and Statistics: 18 procent

Op nummer twee staat het beroep informatiebeveiligingsspecialist. Het verdient een stuk minder dan het beroep van data expert, maar met een gemiddeld jaarsalaris van ruim 90.000 dollar betaalt het zeker niet slecht. En de vraag naar beveiligingsspecialisten neemt de komende jaren volgens BLS - het Amerikaanse equivalent van het CBS - behoorlijk toe. Het beveiligen van gevoelige data komt namelijk steeds hoger op de agenda te staan van organisaties, zeker na alle meldingen over ernstige datalekken bij toonaangevende organisaties.

3) Softwareontwikkelaar

Gemiddeld jaarsalaris: 100.690 dollar
Verwachte groei in 2024 volgens het Bureau of Labor and Statistics: 17 procent

De vraag naar goede softwareontwikkelaars blijft onverminderd groot - ook in Nederland. In ons land zijn het momenteel zelfs de meest gevraagde IT-professionals. Met name Java, .NET en PHP zijn populaire programmeertalen. Er is zowel grote vraag naar softwareontwerpers, -ontwikkelaars, implementeurs, testers als beheerders. Maar het tekort is het grootst aan ontwikkelaars. Het beroep verdient met gemiddeld ruim 100.000 dollar in de VS erg goed en de vraag blijft naar verwachting de komende jaren groot.

4) Systeemanalist

Gemiddeld jaarsalaris: 84.800 dollar
Verwachte groei in 2024 volgens het Bureau of Labor and Statistics: 21 procent

Als je als organisatie de laatste technologische snufjes hebt geïmplementeerd wil dat nog niet zeggen dat het ook efficiënt wordt gebruikt. Daar komt een systeemanalist om de hoek kijken. Hij of zij houdt zich bezig met analyses van softwaresystemen. In de praktijk betekent dit dat de systeemanalist de behoeften van een gebruiker omzet naar een specificatie voor software en systemen onderzoekt en softwaresystemen meehelpt te ontwerpen. Hij of zij opereerst dus op het snijvlak van business en IT, wat steeds belangrijker aan het worden is in tijden van digitale transformatie. Het Bureau of Labor and Statistics voorspelt voor de komende achte jaar een groei van 21 procent in vraag naar deze specialisten.

5) Netwerk- en systeembeheerder

Gemiddeld jaarsalaris: 77.810 dollar
Verwachte groei in 2024 volgens het Bureau of Labor and Statistics: 8 procent

Er blijft ook de komende tijd veel behoefte aan goede systeem- en netwerkbeheerders. Het werk is de laatste tijd wel flink veranderd door ontwikkelingen als cloud, virtualisatie, big data, BYOD en het toegenomen belang van informatiebeveiliging. Veel systemen en netwerken moeten tegenwoordig 24/7 gemodereerd en onderhouden worden. Ondanks dat veel werkzaamheden geautomatiseerd worden of verdwijnen door de gang naar de cloud, blijft er voldoende werk over. Om ervoor te zorgen dat systemen en netwerken goed blijven werken, moet de systeem- en netwerkbeheerder het netwerk en de hardware en software goed up-to-date weten te houden, voldoende back-ups in het de systemen hebben zitten en het netwerk beveiligen. Ook moet hij of zij storingen kunnen verhelpen, zodat er weer zo snel mogelijk verder gewerkt kan worden. Daarnaast adviseert hij de directie over de anaschaf van nieuwe producten en diensten.
Het Amerikaanse Bureau of Labor and Statistics verwacht dat de komende acht jaar sprake zal zijn van een toename van de vraag naar systeem- en netwerkbeheerders van 8 procent.

6) Webontwikkelaar

Gemiddeld jaarsalaris: 64.970 dollar
Verwachte groei in 2024 volgens het Bureau of Labor and Statistics: 27 procent

De vraag blijft de komende jaren het hardst van alle techniekbanen toenemen naar webontwikkelaars, verwacht BLS. Het is gedaan met snel in elkaar geknutselde websites met HTML. Organisaties willen dat gebruikers en klanten een prettige online ervaring hebben. De site moet steeds interactiever worden en potantiëleklanten verleiden om snel terug te keren - of het nu gaat om e-commerce of naamsbekendheid. Dat vergt kennis van websites bouwen, dus ervaren websiteontwikkelaars komen in een gespreid bedje terecht. De vraag zal tot 2024 stijgen met maar liefst 27 procent, al moet wel worden opgemerkt dat de salarissen een stuk achterblijven bij de rest van de beroepen in deze ranglijst.
 

Naast deze zes IT-functies noemt CareerCast een aantal banen voor techneuten buiten de IT. De eerste is petroleumingenieur (gemiddeld jaarsalaris: 129.990 dollar; verwachte groei in 2024 volgens het Bureau of Labor and Statistics: 10 procent). Ook dit beroep vergt diepgaande IT-kennis. Verder staan in de top 10 respectievelijk milieu-engineer (gemiddeld jaarsalaris: 84.560 dollar; verwachte groei in 2024: 12 procent), civiel ingenieur (gemiddeld jaarsalaris: 82.220 dollar; verwachte groei in 2024: 8 procent) en mechanisch ingenieur (gemiddeld jaarsalaris: 83.5900 dollar; verwachte groei in 2024: 5 procent).

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
The Snowman 21 oktober 2016 09:01

Dat zijn oppepv erhalen voor leerlingen van een ICT opleiding , Je gaat meer dure boeken kopen flink investeren en uiteindelijk kom je tot de conclusie dat alleen als je meedoet aan kartel politiek en je de je juiste beschermengel of gun factor hebt je in deze salaris groep terecht komt. De rest is een illusie. Bedrijven gebruiken ICT om Kosten te bespraken en kostenfactoren als personeel te snijden. Terwijl Personeel juist voor inkomsten van je bedrijf of overheidsinstelling zorgt en als kostenpost belasting aftrekbaar is. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.