Management

Zakelijke software
Wedstrijd

De 10 beste ERP-systemen

Handige shortlist voor organisaties op zoek naar nieuwe ERP-software die door de bomen het bos niet meer zien.

© Pixabay CC0
4 november 2016

Handige shortlist voor organisaties op zoek naar nieuwe ERP-software die door de bomen het bos niet meer zien.

Een ERP-pakket kiezen is een zeer serieuze zaak. Bij verkeerde keuze en implementatie haal je de doelen niet, lopen de kosten uit de hand en kun je - als het echt spaak loopt - je bedrijf zelfs failliet automatiseren. Panorama Consulting stelde uit een leveranciersaanbod van 250 partijen een ranglijst op van pakketten die boven het maaiveld uitsteken.

Panorama Consulting gebruikte daarvoor 5 criteria: marktaandeel, implementatiekosten als percentage van de omzet, gemiddelde tijd die implementatie kost, functionele score en gemiddelde terugverdientijd. Die gegevens zijn gebaseerd op gegevens van 1660 respondenten die Panorama Consulting tussen september 2012 en februari 2016 in zijn jaarlijkse benchmark bevroeg.

De ranglijst kent een verrassende volgorde:

  1. Epicor
  2. Infor
  3. SAP
  4. IFS
  5. Oracle
  6. Netsuite
  7. Microsoft
  8. Sage
  9. Syspro
  10. IQMS

De grote drie - SAP, Oracle en Microsoft - staan er dus wel op, maar niet bovenaan.

Epicor is overigens in geen van de 5 beoordelingscategorieën lijstaanvoerder, en datzelfde geldt voor nummer 2 Infor. SAP leidt in twee categorieën - marktaandeel en terugverdientijd - maar zit met functionele score en TCO als percentage van de omzet in de onderste regionen. Bij de functionele score leidt IFS de dans, Oracle excelleert bij de tijd die implementatie gemiddeld vergt en Netsuite kent de laagste kosten als percentage van de omzet.

Niet elk pakket levert hetzelfde

Overigens is de plaats op de ranglijst niet één-op-één te vertalen in het advies om de leveranciers in die volgorde in ogenschouw te nemen. Sommige pakketten zijn beter geschikt voor middelgrote bedrijven, andere voor grotere. En er kan sprake zijn van functionele verschillen die een showstopper kunnen zijn, zoals de ondersteuning van mobiel werken. Bovendien liggen de scores soms niet al te ver uit elkaar. IFS scoort de hoogste functionele score met 3,6 uit 5, Sage is nummer 10 met 2,8 uit 5.

Een uitgebreidere toelichting van het hoe en waarom van de ranking is te vinden op de website van Panorama Consulting

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Cleverdesk 26 april 2021 13:55

Gaaf, een aantal van deze kende ik nog niet! Dank voor het delen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.