ddos-aanval

DDoS-spook bedreigt internet

Buienradar, Twitter, Spotify en Facebook onder de slachtoffers

21 oktober 2016

Buienradar, Twitter, Spotify en Facebook onder de slachtoffers

Een massale DDoS-aanval heeft vanmiddag onze tijd een aantal websites aan de oostkust van de Verenigde Staten proberen lam te leggen. De aanval was specifiek gericht op de DNS-servers van het bedrijf Dyn, waardoor de achterliggende websites heel moeilijk bereikbaar waren. Later - rond 18:00 uur Nederlandse tijd - volgde een tweede aanvalsgolf, die nog niet bedwongen is.

De aanval trof onder andere de sites van Twitter, Spotify, Facebook en de New York Times. De DNS-server, die namen van websites moet omzetten naar IP-adressen, kreeg dermate veel verkeer te verwerken, dat hij zijn primaire taak niet echt goed meer kon vervullen. Hoe het met de gezondheid van internet gesteld is, kan worden bekeken op de website van Level3.

De problemen zijn inmiddels voorbij en ze hebben iets meer dan twee uur geduurd. Niet nieuw, aldus Dennis de Leest, Security Engineer & Security Trendwatcher bij F5 Networks. Sterker nog, het komt steeds vaker voor, maar het is wel opvallend dat deze aanval gericht was op een specifieke DNS-provider.

De Leest zegt: "We zien steeds meer aanvallen gericht op Domain Name Systems (DNS). Regelmatig zijn het aanvallen die ook flink de aandacht trekken. Eerder gebeurde dit met het Mirai IOT botnet en Spamhaus. Allebei haalden ze records qua omvang. Wat deze nieuwe aanval bijzonder maakt is dat het gericht is op Dyn, een DNS-provider."

Door Dyn aan te vallen is de impact veel groter, omdat er meerdere bedrijven van de diensten gebruik maken. De volledige schade moet nog worden opgemaakt, maar het gaat hier wel om een nieuwe ontwikkeling die bestreden dient te worden. De beveiligers en makers van anti-hackingsoftware zullen zich moeten inspannen om nieuwe technieken uit te denken.

Buienradar is onbereikbaar, wat volgens weerman Dennis Wilt het gevolg is van een lopende DDoS-aanval. Het heeft er alle schijn van dat een peroon of een groep pogingen doet om internet plat te leggen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.