Beheer

IT beheer
aanvalscode

DDoS-bankaanvallen raken ook Rabobank

De grote DDoS-aanvallen op Nederlandse banken treffen ook Rabobank. App, site en iDeal-betalingen hebben last.

© Pixabay CC0 Public Domain
29 januari 2018

De grote DDoS-aanvallen op Nederlandse banken treffen ook Rabobank. App, site en iDeal-betalingen hebben last.

De Rabobank is deze ochtend getroffen door een DDoS-aanval. Klanten van de bank kunnen daardoor de website en de app van de bank niet gebruiken. Ook betalingen via iDeal werken niet, maar pinnen werkt nog wel, laat Rabobank weten aan klanten.

"Pinnen is mogelijk en jouw gegevens lopen geen gevaar", antwoordt het webcareteam van Rabobank op de vraag van een bezorgde klant. Het aantal meldingen op social media van een storing bij deze Nederlandse bank is deze ochtend flink gepiekt, blijkt uit metingen door AlleStoringen.nl. Die storingsdetector heeft eerder DDoS-aanvallen op ABN AMRO en ING getoond, waarbij Rabobank toen nog ongemoeid leek.

Aanvalsgolven

Deze ochtend lijkt de focus van de nog onbekende aanvallers verschoven te zijn: van eerst ABN AMRO en toen ook ING, naar alleen Rabobank nu. Het is echter ook mogelijk dat er toevallig een nieuwe DDoS-aanvalsgolf is, afkomstig van andere daders.

Rabobank stelt tegenover persbureau ANP dat banken vrijwel dagelijks met DDoS-aanvallen te maken hebben, maar dat er sprake is van buitengewoon hevige aanvallen. De bank benadrukt dat de gegevens van klanten veilig zijn en werkt hard om de aanval af te weren.

Pinnen werkt wel

Op Twitter laat Rabobank weten dat de storingseffecten van de DDoS-aanval niet alle klanten raken. "Een deel van onze klanten ervaart problemen. Sommigen kunnen wel probleemloos bankieren", aldus de bank. De app en website voor internetbankieren ondervinden nu last van de aanval. Net zoals iDeal-betalingen die Rabo-klanten willen doen. Pinnen werkt echter nog wel, laat de bank weten.

3
Reacties
Pieter 05 februari 2018 08:43

Ik heb voorlopig alle verkeer naar onze servers uit Rusland en USA laten blokkeren. Niet vanwege een DDOS maar omdat er weer een script aan het proberen was om binnen te geraken.

Roel 29 januari 2018 15:17

Als Rusland dit gedaan heeft, kun je net zo goed speculeren dat onze eigen AIVD erachter zit om positieve aandacht voor de sleepwet te krijgen. Kom op, een goede DDoS is niet tegen te houden....

Kees 29 januari 2018 13:15

Het zou best eens kunnen zijn dat Rusland zo wraak neemt voor onze hack bij de Russen, die onlangs in het nieuws is gekomen. We moeten ons maar eens beter beschermen tegen dit soort zaken en onze "prestaties" niet zo rondbazuinen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.