Beheer

Security
Golfbreker

DDoS-afweer NaWas breidt uit naar België

Nationale Wasstraat ook beschikbaar voor Belgische datacenters

20 december 2021

Nationale Wasstraat ook beschikbaar voor Belgische datacenters

De Nationale Wasstraat (NaWas) van de Nederlandse Stichting NBIP start eenzelfde dienst tegen DDoS-aanvallen in België. Daar kunnen 10 datacenters er voorlopig al gebruik van maken.

De NBIP (Nationale Beheersorganisatie Internet Providers) werkt hiervoor samen met BelgiumIX, een Belgisch interconnectieplatform voor serviceproviders. Het platform verbindt 10 datacenters. De klanten van BelgiumIX kunnen nu gebruik maken van de wasstraat. Voor kleine operators zijn daar volgens BelgiumIX geen meerkosten aan verbonden.

Nawas is een van de grootste DDoS-'wasstraten' in Nederland. Bij een DDoS-aanval wordt de enorme hoeveelheid verkeer van een provider die het slachtoffer is van een DDoS-aanval omgeleid en gefilterd. Na zo'n wasbeurt van de vuile toestroom krijgt zo’n provider het schone verkeer terug over een aparte VLan via internetknooppunten als AMS-IX of NL-IX.

Betaalbaar

NaWas is ontwikkeld in samenwerking met de DHPA (Dutch Hosting Provider Association), AMS-IX en NL-IX. De anti-DDoS-dienst is bedoeld voor grote en middelgrote internetproviders. Voor hen zijn de mitigatiediensten van grote aanbieders namelijk meestal te duur. NaWas is een non-profitstichting.

NaWas streeft nadrukkelijk naar uitbreiding van zijn diensten in het buitenland. Dat moet resulteren in een krachtigere bescherming en lagere kosten, omdat die over meer deelnemers verdeeld kunnen worden. Eerder al meldde de organisatie een samenwerking met het Bulgaarse NetIX. Ook wordt NaWas gebruikt door ISP’s in Duitsland, Italië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.