Beheer

Security
DDoS

DDos-aanvallen: meer, korter en zwaarder

Europa belangrijkste doelwit

30 september 2020

Europa belangrijkste doelwit

Het aantal DDoS-aanvallen is in eerste helft van dit jaar sterk toegenomen. De aanvallen zijn korter, sneller en complexer door het gebruik van meer vectoren. Vooral Europese organisaties blijken het doelwit.

In totaal werden 4,83 miljoen aanvallen uitgevoerd in de eerste helft van dit jaar; 15 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2019. Vanaf het maart, toen de coronacrisis begon, steeg het aantal aanvallen zelfs met 25 procent. Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger NetScout.

Europese organisaties kregen de meeste aanvallen te verduren: bijna 1,8 miljoen. Een jaar eerder ging het nog om rond de 1,2 miljoen aanvallen.

Kortere aanvallen

Gemiddeld halveerde de duur van de aanvallen. Dat lijkt goed nieuws maar is het niet. De aanvallen waren zo ingericht dat ze sneller doel raakten, impact hadden en eindigden voordat de securitymedewerkers van de slachtoffers konden reageren op de aanvallen.

Het aantal aanvallen dat gebruik maakte van verschillende vectoren nam toe. Inmiddels gaat het bij ruim 2 procent van de aanvallen om 15 vectoren of meer. Dat zorgde ook voor een veel grotere throughput met een hoogtepunt van 407 miljoen packets per seconde.

De aanvallers concentreerden zich op enkele sectoren die door de pandemie kwetsbaarder waren: de zorg, e-commerce en het onderwijs.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.