Beheer

Storage
Tape-opslag bij Google

Datavloed blaast tape nieuw leven in

De tape lijkt terug van weggeweest dankzij de enorme datavloedgolf.

© Google
15 mei 2016

De experts verschillen misschien van mening over de exacte aantallen, maar ze zijn het er wel over eens dat de wereld gaat verzuipen in een zee van data. De hoeveelheid jaarlijks opgewekte gegevens wordt al uitgedrukt in zettabytes (10 tot de macht 21 bytes). Dergelijke hoeveelheden zijn veel en veel groter dan de harde schijven ooit kunnen opslaan. “Grote bedrijven die hun tapes rücksichtslos de deur uit hebben gedaan, beginnen daar nu van terug te komen. Ze zoeken naar een medium om al hun data ­veilig en duurzaam op te kunnen slaan. Tape scoort daarbij hoog”, aldus Jon William Toigo, CEO van Toigo Partners International.

Door de komst van Big Data krijgt tape de kans om weer een rol te spelen op de opslagmarkt. En tape is meegegroeid met de snel stijgende behoefte aan opslagruimte. De tapes van vroeger, met een opslagcapaciteit van een paar gigabyte, verbleken bij de magneetbanden van tegenwoordig. Daarop is plaats voor ettelijke terabytes. Cassettes volgens de LTO-6 standaard hebben een capaciteit van 2,5 TB, de nieuwste standaard LTO-7, die bijna op de markt is, maakt 6,25 TB per cassette mogelijk.

Tapes hebben bovendien het voordeel dat de informatie lange tijd leesbaar blijft. Aan het wezen van de tapedrives verandert niet zo veel; een LTO-drive is in staat om banden van minimaal twee generaties terug feilloos te kunnen lezen. De interface van een tapedrive naar de hostcomputer is al geruime tijd hetzelfde, zodat aansluiten en gebruiken nauwelijks een probleem vormt. Bij harde schijven is dat ­anders. Daar worden steeds andere controllers en ­andere Raid-indelingen gebruikt, wat het lezen van oude disks moeilijker maakt.

 

Voordelen

Een harde schijf biedt natuurlijk snellere toegang tot gegevens en is daardoor voor veel toepassingen onontbeerlijk. Maar het gebruik van tape biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van opslag op harde schijf bij back-up- en archiveringstoepassingen. De tien belangrijkste redenen om voor die toepassingen te kiezen voor tape zijn:

Hoge capaciteit. Bij gebruik van LTO-cartridges kan een gebruiker 6 terabyte wegschrijven op een enkele cassette. Een heel rack vol kan zo ruim 6 petabyte ­herbergen op een vloeroppervlak van ruim 1 vierkante meter.

Goede performance. De trage tapes van vroeger hebben ­plaatsgemaakt voor een systeem waarmee het mogelijk is om 1 terabyte per uur te verplaatsen.

Lage kosten. De gemiddelde kosten voor opslag op tape bedragen 1 dollarcent per gigabyte, dat is goedkoper dan welke andere techniek dan ook.

Laag energieverbruik. Tapedrives hebben veel minder energie nodig dan continu draaiende harde schijven. Ook produceren ze veel minder warmte, zodat minder koeling nodig is. In de praktijk is het energieverbruik van een tapedrive zo’n 6 procent van dat van een harde schijf met evenveel capaciteit.

Draagbaarheid. Een tape-cassette is heel makkelijk naar een externe opslaglocatie te brengen, iets wat met een harde schijf nauwelijks mogelijk is.

Grotere betrouwbaarheid. Bij het wegschrijven van gegevens naar tape treden veel minder fouten op dan bij de opslag op disk. Bovendien zijn tapes minder gevoelig voor malware dan disks.

Lange levensduur. Tapes zijn robuuster dan disks, zodat ze ­langer in een magazijn kunnen worden opgeslagen.

Schaalbaarheid. Je kunt een enkele tapecassette gebruiken in een enkele drive, maar het is ook mogelijk om het aantal drives uit te breiden. Of, je neemt een beperkt aantal drives met daar aan vast een taperobot.

Compatibiliteit. Tapecassettes die voldoen aan de LTO-standaard kunnen worden gelezen op apparatuur van diverse merken. Bovendien hebben alle grote applicaties standaard een ­driver om te koppelen met een tape-omgeving.

Google gebruikt het. Amerikanen hebben hier een mooie uitdrukking voor: ‘Good enough for Google, good enough for you’. Ofwel als Google het toepast kan het geen rottechnologie zijn. Google gebruikt tape als opslagmedium voor zijn back-ups.

 

ROI van disk concurrerend

De aanbieders van opslagsystemen hebben allen een eigen kijk op het onderwerp. EMC, bijvoorbeeld, is al enkele jaren terug gestopt met het produceren en verkopen van tapesystemen onder eigen naam. “In een realtimewereld – ook voor protectie en back-up – past een batch gericht tapeproces niet meer zo goed. Daarnaast is de afgelopen tien jaar de prijs voor disk zo enorm gedaald – zeker als je voor Big Data-achtige opslagformaten als Hadoop kiest – dat de prijs van een diskinstallatie lager werd dan de prijs van een tape-installatie. Hierbij gebruik ik expres het woord installatie, omdat de aanschaf van een tape voor een bestaande tape-installatie nog altijd een goedkopere optie is. Maar zodra een tape-installatie moet worden vervangen, is de diskoplossing altijd in het voordeel. ROI-technisch wint een disk het van een tape”, zegt Hans Timmerman, CTO van EMC in de Benelux. “Disk-ontwikkeling gaat niet meer zo snel, maar nog net zo gestaag als die van tape. Er zijn al 10 TB disks beschikbaar en die density zal nog zeker langzaam stijgen. Door een disk niet meer te laten draaien (of heel langzaam) gebruikt deze als koude opslag eigenlijk geen energie meer. Ook tapes moeten, als ze niet gebruikt worden, regelmatig ‘ververst’ worden wat ook energie kost. Dus tapes kunnen niet jaren achtereen in de kast liggen. Maar als de klant via ons een tape wil hebben, wie zijn wij om dat, eventueel via Dell, niet te leveren? Uiteindelijk heeft de klant de eindbeslissing over wat hij nodig en zinvol vindt.”

 

Virtuele tape

HDS heeft tape vervangen door een ‘virtual tape’ op disk. Een mooie techniek, maar is die nog geschikt voor de zettabytes die op ons afkomen? “Wij hebben tape niet verbannen, maar we zien dat klanten hun back-up sneller willen maken. We zien ook dat men in staat wil zijn een klein deel van de back-up terug te plaatsen. Hiervoor lenen Virtual Tape Libraries (VTL’s) en zogeheten Purpose Built Back-up Appliances (PBBA’s) zich beter dan tape”, zegt Rob Hilterman, chief technology officer bij Hitachi Data Systems. “We zien dat de hoeveelheid data, en wel ongestructureerde data, de afgelopen jaren exponentieel is gegroeid. Met gebieden als IoT zal dit alleen maar toenemen. Eerder zag men deze data als last voor de infrastructuur. We zien nu dat klanten deze data niet alleen willen bewaren, maar ook willen ­verrijken met metadata om er bedrijfsmatig meer uit te halen. We maken duidelijk onderscheid tussen back-up, wat primair bedoeld is voor herstel in geval van een calamiteit, en archief, waarbij data voor een bepaalde periode bewaard dienen te blijven voor bijvoorbeeld wet- en regelgeving. Dit soort archiefsystemen (gebaseerd op disks en SDS) zijn zo gemaakt dat een back-up, naar tape, niet meer noodzakelijk is. Wij zien de rol van tape dan ook in een extra copy voor disaster recovery. Deze data kunnen dan off site bewaard worden”, meent Hilterman.

 

Perfomance gaat omhoog

Dell heeft altijd vastgehouden aan tape. Een vraag aan storage-­expert Ruud Koster van Dell: Zie je de verkoop van tape de laatste maanden omhoog gaan, stabiel blijven of afnemen? “De verkoop blijft stabiel. Er zijn een paar factoren die daarop invloed hebben. Door nieuwe wetgeving voor financiële- en overheidsinstellingen en juridische organisaties zijn er nieuwe technologieën op de markt gekomen die deze segmenten via tape-opslag ondersteunen. Daarnaast is de algehele performance omhoog gegaan. Dell levert de ­PowerVault TL4000 desgewenst met LTO-7 drive”, zegt Koster.

Her en der zie je de stemmen ‘tape is dood’ verstommen. Wat is de reactie van Dell daarop? ‘Zie je wel’ of ‘Dus toch’? Koster: “Dell ziet tape-opslag nog steeds als een springlevend alternatief voor het maken van back-ups. Klanten vragen nog steeds om tape-oplossingen en fabrikanten werken inmiddels al aan volgende versies, tot LTO-9 en LTO-10 aan toe. Tape is sneller geworden en ondersteunt ook ­grotere opslaghoeveelheden. Er bestaat geen one size fits all. Het is belangrijk dat je goed onderzoekt welke vorm van back-up het beste aansluit bij je infrastructuur en bij je bedrijfsdoelstellingen. Alleen dan kun je een oplossing vinden die je gegevens optimaal kan ­beschermen”, aldus Koster.

 

Langere levensduur

Ook Oracle ziet nog steeds brood in tape. “Het aantal keren dat ik heb gehoord dat tape dood is, is bijna niet meer te tellen. En elke keer was er weer een wederopstanding”, zegt Jan Poos, storage-­expert bij Oracle. Tape is voor veel bedrijven nog de belangrijkste ­pijler onder hun data en als die weg zou vallen is het leed niet te overzien, zegt Poos. “En de hoeveelheid data groeit met de dag, vooral door het veelvuldig gebruik van stilstaande beelden en video. Dat is voor ons reden genoeg om de R&D op het gebied van tape fors in stand te houden.”

Oracle heeft de tapes en tapedrives van het voormalige StorageTek in zijn productaanbod. StorageTek werd medio 2005 overgenomen door Sun Microsystems, dat op zijn beurt in 2010 werd ingelijfd door Oracle. Het bedrijf hanteert waar het gaat om opslag de zogeheten 3-2-1-regel. Poos: “Dat wil zeggen dat je van al je data 3 kopieën houdt, op 2 verschillende platforms. De 1 tenslotte, slaat op de ene kopie die je offline bewaart.”

Voor Oracle is ook de lange levensduur van tape een groot pluspunt, want als vuistregel geldt dat een cartridge twee tot drie maal zo lang meegaat als een harde schijf. “En dat tikt aan. Als je rekent dat een disk zo’n 5 jaar gebruiksduur heeft dan zit je bij een tapecartridge al snel in de ­richting van 15 jaar”, aldus Poos.

 

Langdurige opslag

“Dat tape dood is, horen we inderdaad al heel lang en doorgaans wordt dat geroepen door partijen die zelf geen tapes leveren”, zegt Remko Westrik, pre-sales storage engineer bij Hewlett Packard Enterprise (HPE). Tape leeft echter nog steeds en in de optiek van HPE vervult het medium een onmisbare rol in de gelaagde opslagstructuur. Westrik: “De structuur bestaat uit drie lagen, met hot, warm en cold storage zoals dat in de Angelsaksische landen wordt ­genoemd. De eerste laag wordt bediend door snelle media zoals flash en snelle disk. Laag twee, met gegevens die eenmaal worden weggeschreven en daarna niet zo vaak worden geraadpleegd is het domein van de disks. De koude laag is het domein van de tapes, die voldoende capaciteit hebben om heel veel gegevens lang te bewaren. Met lang bedoelen we perioden van 10 tot 30 jaar, een termijn waarin een disk het totaal laat ­afweten.”

De onheilsprofeten hebben wel een klein beetje gelijk, op bepaalde gebieden is tape wel ­degelijk dood. “Denk bijvoorbeeld aan primaire back-ups, daar speelt tape geen rol meer. Maar daarnaast komen er nieuwe toepassingen bij, zoals langdurige opslag. Daar zie je dat bedrijven een tweede kopie op tape ­maken om die veilig te bewaren”, zegt Westrik.

De verkoopcijfers van tape en disk liggen op ongeveer hetzelfde niveau. “Bij HPE noteren we een jaarlijkse groei van zo’n 30 procent, in vrijwel alle landen van de wereld. De enige ­uitschieter is flash, daar hebben we verkoop­cijfers die met een factor 10 per jaar groeien”, aldus Westrik.

Bij tape is er nog alle mogelijkheid voor nieuwe ontwikkelingen, waaraan HP Labs zijn steentje bijdraagt. Westrik: “HP Labs bestaat nog steeds, de organisatie werkt zowel voor HPE als HP Inc. Op tapegebied volgen we de roadmap van het LTO-consortium en daarin is nog ruimte genoeg voor groei. Ga maar na, de real density op tape ligt nog lager dan die van disks, dus daar valt nog heel wat te winnen.

Bovendien is de oppervlakte van een tape vele malen groter dan die van een harde schijf. Bij elke nieuwe generatie LTO-drives zien we een verdubbeling van de opslagcapaciteit en dat houden we de eerstkomende jaren nog wel vol.

Dit artikel verscheen eerder in AutomatisringGids nr. 4 2016

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!