Beheer

Security
Facebook

Datalekzoekmachines waarschuwen getroffen gebruikers Facebook-lek

Ierse toezichthouder onderzoekt datalek. 

6 april 2021

Ierse toezichthouder onderzoekt datalek. 

Datalekzoekmachines als Have I Been Pwned laten gebruikers opzoeken of ze voorkomen in het grootschalige Facebook-datalek. Vorige week werd duidelijk dat een bestand met persoonlijke gegevens van ruim 533 miljoen gebruikers online zijn verschenen. De Ierse privacytoezichthouder Data Protection Commission (DPC) doet onderzoek naar het lek.

Onder de persoonlijke gegevens van de 533 miljoen Facebookgebruikers zaten onder meer telefoonnummers, geboortedata en locaties. Al deze gegevens werden gratis op een hackersforum geplaatst, ontdekte beveiligingsonderzoeker Alon Gal. Volgens Facebook komt de data uit een lek uit 2019, dat in augustus van dat jaar werd gevonden en opgelost. 

Datalek doorzoeken

Diverse datalekzoekmachines laten gebruikers nu controleren of zij voorkomen in het lek. Onder meer Have I Been Pwned maakt dit mogelijk. Op deze website kunnen gebruikers hun e-mailadres invullen, waarop de site verschijnt welke datalekken met dit e-mailadres geassocieerd zijn. Ook is het mogelijk om notificaties aan te zetten op een e-mailadres. Mocht het adres dan in een nieuw gevonden lek voorkomen, dan krijgt de gebruiker hier automatisch mail van. Sinds vandaag is het bovendien mogelijk om in de zoekmachine op telefoonnummer te zoeken, laat Have I Been Pwned-maker en -eigenaar Troy Hunt weten

De Nederlandse ontwikkelaar Joost Schuttelaar heeft daarnaast de Facebook leak checker gemaakt, schrijft RTL Nieuws. Gebruikers kunnen daar hun voor- en achternaam invullen om te controleren of zij in het lek voorkomen. De zoekmachine toont daarbij de laatste drie cijfers van het bij Facebook bekende 06-nummer. 

De Belgische Inti de Ceukelaire heeft verder de website benikerbij.be gemaakt, waar gebruikers aan de hand van een telefoonnummer kunnen zoeken of deze in het datalek voorkomt. Deze zoekmachine geeft alleen aan of een telefoonnummer daadwerkelijk in de dataset zit of niet, weet Tweakers

Onderzoek DPC

Niet alleen Facebook, maar ook de Ierse DPC zegt tegenover de BBC dat de data uit een eerder lek lijkt te komen. De data zou zelfs al verzameld zijn voordat de Europese privacywetgeving GDPR intrad. Toch doet de toezichthouder onderzoek naar het lek, om er zeker van te zijn dat deze dataset inderdaad dezelfde is als die uit 2019. De reden dat het onderzoek door de Ierse toezichthouder wordt opgepakt, is dat het Europese hoofdkwartier van Facebook in Ierland zit. 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.