Beheer

Security
IoT

Datalekken IoT-apparatuur vallen meeste bedrijven niet op

Bijna alle ondervraagde bedrijven willen meer overheidsbemoeienis. 

© Pixabay
15 januari 2019

Bijna alle ondervraagde bedrijven willen meer overheidsbemoeienis. 

De helft van de bedrijven is niet in staat om een datalek van een IoT-product te detecteren, meldt onderzoeksbureau Gemalto op basis van een eigen enquête. Volgens de marktonderzoeker willen de meeste organisaties een duidelijker overheidsbeleid om de veiligheid van IoT-apparatuur en -diensten te verbeteren.

Van de 950 ondervraagde bedrijven vraagt 79 procent om meer overheidsbemoeienis in de vorm van strengere regels voor IoT-beveiliging. Er is ook behoefte (59 procent) aan meer duidelijkheid over wie er verantwoordelijk is voor het beschermen van IoT-apparatuur, schrijft Gemalto. Bedrijven zouden vooral moeite hebben met het beheren van grote hoeveelheden data, het beschermen van deze data en het omgaan met de privacy van gebruikers.

Blockchain als mogelijke oplossing

Het gebrek aan kennis over IoT uit zich onder andere in het herkennen van een datalek. Slechts 48 procent van de ondervraagde bedrijven merkt een datalek van een IoT-apparaat op, aldus Gemalto. Organisaties zouden daarvan balen, want ze spenderen over het algemeen meer geld aan IoT-beveiliging dan een jaar geleden. Een groeiend aantal bedrijven ziet de beveiliging van IoT-producten ook als een ethische verantwoordelijkheid. Volgens het onderzoeksbureau denkt een kwart van de ondervraagde bedrijven dat de blockchain-technologie een ‘ideale oplossing’ is om IoT-apparatuur te beveiligen.

Hoewel de meeste nationale overheden eigen regels hebben voor IoT-gebruik, is 95 procent van de deelnemers aan de enquête van mening dat er een uniform (overheids)beleid moet komen. Het merendeel van de consumenten denkt daar ook zo over, is te lezen in een ander rapport van het onderzoeksbureau.

Consumenten zijn bezorgd over IoT-veiligheid

Ruim zestig procent van de ondervraagde consumenten vindt de beveiliging van de IoT-industrie onvoldoende. Er zijn vooral zorgen over privacy, hackers die de besturing van slimme apparaten kunnen overnemen en het gebrek aan controle over gebruikersdata.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.