Overslaan en naar de inhoud gaan

Datalek patiëntgegevens Gelre ziekenhuizen na hack

Een hacker heeft mogelijk gegevens van patiënten van de Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen ingezien door een datalek. Het e-mailaccount van een medewerker van het ziekenhuis werd onlangs gehackt nadat een phishingmail werd geopend.
ziekenhuis
© CC0 - Flickr
CC0 - Flickr

Het account is direct geblokkeerd toen men erachter kwam dat de geopende mail een phishing-mail betrof. "Het ziekenhuis kan niet met zekerheid uitsluiten dat de hacker patiëntgegevens heeft ingezien, maar acht de kans hierop klein", aldus Gelre ziekenhuizen, wat locaties heeft in Zutphen en Apeldoorn.

Sommige van de mails bevatten patiëntengegevens zoals naam en patiëntennummer. In "een enkel geval" stond er een diagnose of behandelplan in. Het ziekenhuis heeft het lek direct gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Gebruikt voor spam

Gelre-ziekenhuizen denkt niet dat de hacker uit was op patiëntgegevens. "Onderzoek heeft aangetoond dat de hacker gericht was op het gebruik van het account voor het versturen van spam."

Naar eigen zeggen heeft Gelre ziekenhuizen de verdere beveiliging van hun systemen en gegevens op orde. "Vanzelfsprekend betreurt de Raad van Bestuur van Gelre ziekenhuizen dit incident ten zeerste. Gelre werkt met gerenommeerde beveiligingssoftware en doet er alles aan om situaties als deze te voorkomen." Medewerkers van het ziekenhuis is gevraagd om zelf alert te blijven bij het openen van e-mails, om herhaling te voorkomen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in