Management

Security
datalek

Datalek gemeente Assen treft 500 gedupeerden

Ambtenaar mailt per ongeluk gegevens van ruim 530 mensen met gebiedsontzegging naar onbekend mailadres.

© Shutterstock
30 april 2019

Ambtenaar mailt per ongeluk gegevens van ruim 530 mensen met gebiedsontzegging naar onbekend mailadres.

Een ambtenaar van de gemeente Assen heeft per ongeluk gezorgd voor een datalek met ruim 500 gedupeerden. De medewerker van de dienst Toezicht en Handhaving stuurde een Excel-bestand met de gegevens van mensen met een lopende of verlopen gebiedsontzegging naar een onbekend mailadres.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Assen bekend gemaakt met een brief aan de gemeenteraad. De gemeente heeft meerdere keren contact geprobeerd te leggen met de ontvanger van de mail om de gegevens te laten verwijderen, maar dat bleef tot nu toe zonder resultaat. Daarom gaat de gemeente Assen er nu van uit dat de gegevens niet zijn verwijderd.

'Menselijke fout'

De gemeente heeft melding gemaakt van het voorval bij de Autoriteit Persoonsgegevens, en weet dat er een risico bestaat op "reputatieschade voor de betrokkenen wanneer deze gegevens bij kennissen of werkgevers terechtkomen". Ook zijn de gedupeerden zelf al op de hoogte gesteld van het datalek middels een aangetekende brief. In deze brief stelt de gemeente Assen dat er geen reden is om aan te nemen dat de gegevens op dit moment worden misbruikt. 

De gemeente stelt dat de oorzaak van het incident ligt bij een menselijke fout, "zoals bij veel datalekken het geval is" en wil verder in blijven zetten op bewustwording om herhalingen te voorkomen. 

ISD Bollenstreek

Laatst ging het ook al mis met een mailing vol gevoelige informatie in de Bollenstreek. Daar lagen de gegevens van ongeveer driehonderd mensen met een uitkering op straat. De sociale dienst had zijn cliënten een algemene mail gestuurd, maar hierin stonden ook de gegevens van andere cliënten met een uitkering.

Ook de ISD Bolllenstreek noemde het datalek een menselijke fout, en weet niet hoeveel ontvangers de mail al ontvingen voordat deze werd ingetrokken. De Autoriteit Persoonsgegevens is van het lek op de hoogte.

1
Reacties
K Meerman 06 mei 2019 10:32

Wat is in hemelsnaam een lopende of verlopen gebiedsontzegging?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.