Beheer

Security

Datalek bij drie ziekenhuizen

25 januari 2016
Door een "ernstige fout'' zijn de gegevens van patiënten van twee Nederlandse ziekenhuizen en een Belgisch ziekenhuis op straat komen te liggen. Daarover heeft het Belgische IT-bedrijf iGuana, verantwoordelijk voor het versturen van de databestanden, de ziekenhuizen maandag geïnformeerd.

Het bedrijf benadrukt dat het niet gaat om medische dossiers en dat de informatie niet bruikbaar is voor derden. Bij een van de Nederlandse ziekenhuizen gaat het om gegevens van 4559 patiënten. Het gaat om patiëntnummer, naam, geboortedatum, geslacht het specialisme en locatie.

Bij het andere Nederlandse ziekenhuis kon een pdf-bestand met een technische beschrijving van software, waar ook screenshots in staan met de naam en het patiëntnummer van vijftig patiënten, door iedereen gedownload worden.

De consumentenrubriek Meldpunt bracht eerder al aan het licht dat het in Nederland gaat om het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. In het geval van het Belgische ziekenhuis gaat het volgens iGuana om onbruikbare gegevens.

Onbeveiligde server

Volgens het digitaliseringsbedrijf ging het mis door een menselijke fout, waardoor gebruik is gemaakt van een onbeveiligde webserver. Deze server is inmiddels offline gehaald.

iGuana is een bedrijf dat onder meer papieren medische dossiers voor ziekenhuizen digitaliseert. Tot eind 2014 liet het bedrijf een deel van het voorbereidende werk, zoals nietjes en paperclips verwijderen, door gedetineerden doen. Vanwege de "verkeerde beeldvorming bij klanten en in de publieke opinie'', is de onderneming hiermee gestopt. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.