Datacentrum met meer verdiepingen is zuiniger

5 juni 2009
Waar traditionele datacentra een horizontale lay-out hebben, kiest Imtech voor een verticale benadering waarbij de serverruimte boven het koelgedeelte wordt gepositioneerd. “Door die plaatsing ontstaat een veel efficiëntere structuur”, zegt Frank Brand, directeur bij Imtech. “De koelinstallatie komt zo veel dichter bij de hardware te staan, waardoor minder energie nodig is om het koelmedium op de juiste plaats te brengen.

Uit berekeningen van Imtech blijkt dat een datacentrum dat een vermogen van 10 megawatt gebruikt, per jaar tussen de 3 en 5 miljoen euro kan besparen. Imtech presenteerde deze berekeningen op de Enterprise Datacentre Conference, die IDC onlangs organiseerde in Londen.

Kort samengevat kan de nieuwe bouwmethode ertoe leiden dat de Power Usage Efficiency (PUE) van een datacentrum verlaagd kan worden van een waarde 2 naar een niveau van 1,4 of minder. De PUE geeft aan hoeveel energie in totaal nodig is voor een rekencentrum.

Daarbij wordt de energieconsumptie van de apparatuur gesteld op 1. Een PUE van 2 betekent dus dat voor het koelen van de installatie net zoveel energie nodig is als voor het aan de praat houden van de hardware.

In een datacentrum met een traditionele indeling staan alle servers in een grote ruimte, net zoals vroeger de mainframes stonden opgesteld. De warme lucht die door de servers wordt geproduceerd, verdwijnt door afzuiging.

Een aanzienlijke verbetering was ooit de introductie van warme en koude gangen (hot aisle/cold aisle), waarbij de servers zodanig worden geplaatst dat ze aan de ene kant koude lucht kunnen aanzuigen en aan de andere kant hun warme lucht kunnen lozen. Dit is gedaan om te voorkomen dat een luchtstroom door een aantal servers wordt geleid, waardoor deze steeds warmer wordt.

De laatste server in de keten wordt daarbij nauwelijks nog gekoeld. De warme lucht uit de hot aisle wordt afgevoerd door het luchtbehandelingssysteem, in de meeste gevallen een serie ventilatoren of koeltorens die de warme lucht naar buiten toe afvoeren. Het nadeel van deze aanpak is dat de warme lucht een aanzienlijk traject aflegt binnen het datacentrum, waardoor secundaire opwarming kan optreden.

De ingenieurs van Imtech hebben een oplossing bedacht voor dit probleem, door de koelsystemen direct onder de vloer met servers te positioneren. Een rekencentrum met twee verdiepingen dus, waardoor de afstand die de koellucht moet afleggen zo gering mogelijk is.

De rekenvloer, de ruimte waar de servers staan opgesteld, is ingericht volgens de laatste inzichten, dus met gebruik van hete en koude gangen, het zoveel mogelijk voorkomen van obstakels die de luchtstroom kunnen belemmeren. Op de onderverdieping bevinden zich alle systemen die moeten zorgen voor koeling.

De koeling wordt aangeduid als Common Rail Cooling, een techniek waar Imtech octrooi op heeft aangevraagd. De naam is afkomstig uit de wereld van de dieselmotoren, waar een enkele compressor het brandstofmengsel voor alle cilinders levert. De essentie van de uitvinding is dat er een afgemeten hoeveelheid koude lucht wordt geleverd. “Het koelsysteem levert dus niet meer dan nodig is. Sensoren in de serveruimte geven aan hoeveel koeling nodig is en die hoeveelheid wordt prompt geleverd”, zegt Bart Woltering van Imtech.

Het datacentrum van meer verdiepingen kan beter een meerlaags datacentrum worden genoemd. Op de onderste laag bevinden zich alle zware koel- en noodstroomsystemen. Deze laag zit op de begane grond, waardoor de zware onderdelen eenvoudig in- en uitgereden kunnen worden. De tweede laag is de verhoogde vloer van het rekencentrum, die dient voor het transport van de koellucht. Laag drie is de plek waar de servers staan opgesteld en laag vier, tenslotte, herbergt alle verbindingskabels.

dossier Green Computing
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!