Management

Infrastructuur
datacenter

Datacenters dragen 1 miljard euro bij aan nationale economie

Markt multitennant hosting blijft voorlopig snel expanderen

© CC BY-SA 2.0,  Christopher Bowns op Flickr
21 februari 2017

Markt multitennant hosting blijft voorlopig snel expanderen

De Nederlandse commerciële datacentermarkt is het afgelopen decennium fors gegroeid en blijft voorlopig ook snel expanderen.

Dat valt op te maken uit een vandaag gepubliceerd rapport [.pdf] van de Dutch Datacenter Association (DDA) en onderzoeksbureau Pb7 Research. Het rapport schat de directe en afgeleide economische impact van multitenant datacenters in Nederland op 1 miljard euro. Volgens de onderzoekers is deze schatting nog 'voorzichtig' te noemen, daar het CBS onlangs nog schatte dat de gehele interneteconomie 7,7% bijdraagt aan het Bruto Nationaal Product van Nederland (met een door het CBS voor 2015 op 676,5 miljard euro geraamde waarde).

Nederlandse datacenters voorzien in robuuste housing voor multinationals, het MKB, de publieke sector, de IT-sector en digitale startups. De meeste van deze datacenters zijn anonieme gebouwen waaraan niet valt te zien wat hun waarde is of wat er gebeurt. Toch zijn zij de fysieke manifestatie van de Nederland als Digital Gateway to Europe, veelal getypeerd als digitale de derde mainport, naast Schiphol en de Rotterdamse haven.

1460 nieuwe banen in 2016

In die hoedanigheid hebben datacenters een aanzienlijke impact op de economische groei en werkgelegenheid in Nederland. De Netherlands Foreign Investment Agency maakte recent bekend dat alleen al in 2016 1460 nieuwe banen gecreëerd zijn in Nederland ten gevolge van buitenlandse investeringen in datacenters en de IT-sector. Deze investeringen zouden volgens de DDA nietzijn  gedaan als Nederland geen internationaal leidende positie zou hebben als datacenterland. 

Kapitaal intensief, maar toch...

Directeur Stijn Grove van de DDA betoont zich verguld met de cijfers: “Multitenant datacenters hebben zich de afgelopen 10 jaar snel over Nederland verspreid. De bouw en het operationeel houden van een datacenter is erg kapitaalintensief. Om die reden wordt wel eens gesteld dat datacenters geen significante bijdrage leveren aan de werkgelegenheid of het BNP van Nederland. Dat is een verkeerde voorstelling van zaken, zoals blijkt uit dit nieuwe onderzoek. Datacenters voorzien in sterke multiplier effecten voor de gehele economie en het is niet overdreven om te stellen dat ze cruciaal zijn voor ieder bedrijf en organisatie die op enigerlei wijze gebruik maakt van digitale technologie.”

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.