Beheer

Infrastructuur
datacentrum

Datacenter efficiënter door IoT

Het opkomende IoT heeft een andere impact op datacenters dan vaak wordt benadrukt.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com,  simonesaponetto
30 november 2016

Het opkomende IoT heeft een andere impact op datacenters dan vaak wordt benadrukt.

Zonder twijfel zullen rekencentra door het groeiende IoT steeds zwaarder belast worden, maar voorafgaand aan die ontwikkeling zal datzelfde IoT het datacenter ook veel efficiënter maken.

Het IoT maakt datacenters efficiënter omdat het beheerders van datacenters in staat stelt de performance tot in elk detail te monitoren.
Dat stelde Ciaran Flanagan, vice president van ABB, een van Europa’s grootste bouwer van datacenters. Monotoring van de ‘datacenter key infrastructure’ is volgens hem onderontwikkeld. “We weten niet welke server onnodig aan staat, we kunnen de koeling niet tot op server-niveau regelen en we zijn niet echt in staat om de belasting flexibel over het serverpark te spreiden. Simpelweg omdat we veel van dit soort zaken nog niet meten.”

Door het IoT, dat vooral uit monitoring-devices bestaat, krijgen beheerders van datacenters voor het eerst tools in handen om op basis van concrete metingen echt te optimaliseren. Flanagan schat dat bijvoorbeeld het energiegebruik meer dan gehalveerd kan worden door servers efficiënter in te zetten. Een vergelijkbare besparing kan gerealiseerd worden door ‘gericht koelen’. 

Intelligence vormt hogere belasting

Dit neemt niet weg dat het IoT op de langere termijn wel tot een zwaardere belasting van datacenters zal leiden. Het maakt daarbij volgens Flanagan niet uit of het IoT uiteindelijk uit 20 of 30 miljard devices zal bestaan. “Het is ten ene male onmogelijk om alle data die deze devices verzamelen centraal te monitoren en te bewerken." Hij ziet de belasting van datacenters door het IoT vooral toenemen door allerlei centraal gehoste intelligence-toepassingen die geaggregeerde data analyseren en vertalen naar adviezen of  instructies.”

Lees meer over
1
Reacties
Atilla Vigh 30 november 2016 19:24

WC Eend. In mijn eerste jaren als groene (paprika) en dan praten we over begin jaren 90 vorige eeuw, werd mij gewezen op het feit dat er op een A merk moederbord zo'n 100 verschillende meetpunten zaten, waaronder goh iets als temperatuur. En wat je toen al kon, was de fans van een individuele server onafhankelijk van elkaar aansturen. Dat is tegenwoordig allemaal instelbaar. Daarom gok ik dat ABB een aantal fans over heeft om te verkopen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.