Innovatie & Strategie

Juridische zaken
sleepnet

Datacenter BIT legt zich nog niet neer bij sleepnetwet

De rechter wijst het kort geding tegen de omstreden Wiv af. Datacenter BIT beraadt zich nu op vervolgstappen.

© CC0 Pixabay.com,  Mofido
26 juni 2018

De rechter wijst het kort geding tegen de omstreden Wiv af. Datacenter BIT beraadt zich nu op vervolgstappen.

Vandaag is de uitspraak bekend gemaakt van het kort geding dat is aangespannen tegen de staat over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Deze omstreden maatregel is beter bekend onder de naam 'sleepnetwet'. De aanspanners van het kort geding zijn datacenter BIT samen met een coalitie van IT- en techbedrijven, journalisten, advocaten en NGO’s. De rechter heeft nu bepaald dat de wet ongewijzigd van kracht mag worden.

De Wiv is per 1 mei officieel van toepassing, terwijl het kabinet heeft toegezegd nog wijzigingen door te voeren. Dit naar aanleiding van een raadgevend referendum. Het kort geding was om die aanpassingen éérst te laten uitvoeren. De eis van de aanklagers was dat dit moest in plaats van inwerkingtreding in de huidige, ongewijzigde en zeer omstreden vorm. Zoals het er nu voor staat, wordt de Wiv naderhand nog gewijzigd maar is het dus eerst wel in de huidige vorm geldig.

Fundamentele tekortkomingen

Datacenter BIT meldt nu dat het zich beraadt op vervolgstappen. Het bedrijf stelt dat de Wiv fundamentele problemen bevat en dat het op bepaalde punten zelfs in strijd is met de mensenrechten. “Door de wet eerst door te voeren en deze daarna pas te wijzigen, worden onschuldige burgers en de digitale economie niet gespaard”, zegt CTO Alex Bik van BIT.

Hij hekelt de overheid over de nu gekozen aanpak. “Het is belachelijk dat de privacy van burgers én organisaties niet voorop wordt gesteld door de regering. Dat stelt ons zwaar teleur. Wij voelen het als onze plicht om ervoor te zorgen dat het Nederlandse internet een vrij en open medium blijft. We zullen bezien welke vervolgstappen mogelijk zijn.”

Te breed, te veel

BIT verklaart dat het niet tegen aftappen an sich is, maar noemt de proportionaliteit van de Wiv-maatregelen dubieus. De reikwijdte van deze wet verplicht veel organisaties om data af te staan en om hun netwerken aftapbaar te maken. Dit is het element 'sleepnet' in de negatieve benaming waaronder de Wiv algemene bekendheid geniet.

De stelling van de aanklagende organisaties is dat gericht onderzoek naar (cyber)criminelen, terroristen en andere verdachten ook doenbaar is zonder de brede aanpak van een sleepnet, plus de privacyschending die dat kan inhouden. De coalitie die het kort geding hierover nu heeft verloren bestaat naast BIT uit MijnDomein, SpeakUP, Voys, Bits of Freedom, Free Press Unlimited, Greenpeace International, het NJCM, de NVSA, het Platform Bescherming Burgerrechten, Privacy First en De Waag.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.