Beheer

Privacy
cybersecurity

Databeveiliging en privacy geen prioriteiten voor HR-professionals

Onderzoek: ook minder urgentie om te digitaliseren.

2 augustus 2022

Onderzoek: ook minder urgentie om te digitaliseren.

De urgentie voor privacy- en databeveiliging neemt af. HR-professionals zien het onderwerp niet als iets waar je prioriteit aan moet verlenen en slechts 4% van de bedrijven geeft dit thema een hoge prioriteit, tegenover 12% in 2021. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder ruim 1.600 HR-professionals.

Volgens het onderzoek vermindert de urgentie om digitalisering als geheel. Vorig jaar gaf nog 44% aan digitalisering en IT-ondersteuning van HR-processen als hoge prioriteit te zien, maar nu is dat slechts 26%. Naar verwachting daalt het percentage volgend jaar bovendien tot 19%. Volgens het onderzoek geeft dit ook aan dat het thema steeds minder belangrijk wordt voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Tegelijkertijd gaat dus ook de urgentie voor privacy- en databeveiliging omlaag. Dat terwijl zowel digitalisering als security belangrijke onderwerpen zijn, zeker nu er veel thuisgewerkt wordt. 57% van de bedrijven biedt nu actief mogelijkheden aan om thuiswerken als optie aan te bieden, aldus het onderzoek. 

“Wanneer medewerkers meer vanuit andere (thuis)locaties of zelfs het buitenland werken, is het noodzaak om als bedrijf je privacy- en databeveiliging op orde te hebben", zegt Hans van der Spek, manager kenniscentrum M&O bij Berenschot. "Je hebt als werkgever namelijk minder zicht op de omgeving waarin iemand zijn of haar werk uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan de consequenties die open netwerken in de trein of koffietentjes met zich meebrengen, helemaal in het buitenland. Het is zorgelijk om te zien dat juist dit jaar de urgentie rondom dit thema nog meer is verminderd."

Lees meer over
2
Reacties
e.meijer 03 augustus 2022 08:58

@PERRY: Dat stond helaas dan weer niet in het onderzoek. Dus nee, dat is voor zover wij weten niet bekend.

Perry de Wit 02 augustus 2022 16:14

Een wat verontrustend bericht. Is ook bekend waarom deze prioriteit daalt?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.