Loopbaan

Carriere
internet, google, solliciteren, data scientist

Data scientist: een beroep met perspectief

Nieuwe initiatieven springen in het gat dat ontstaat door de vraag naar data scientists.

27 juni 2016

Het vak data scientist kent zijn oorsprong in de Verenigde Staten en daar zijn dan ook de eerste opleidingen tot stand gekomen. De rest van de wereld is nu bezig aan een inhaalslag; ook Nederland heeft leergangen van hoog niveau. De vraag komt van het bedrijfsleven en ook van de overheid en academische instellingen. Overal bestaat de wens om tonnen ruwe gegevens om te zetten in bruikbare informatie. Eind 2014 kwam de Nationale Denktank tot de conclusie dat er in 2018 in Nederland alleen al een tekort is van 8000 data scientists.

Dat de data scientist een gewild persoon is, blijkt wel uit het speciale programma dat venturecapitalbedrijf Greylock Partners heeft opgezet. Greylock, dat in het begin ook veel geld heeft gestoken in Facebook en LinkedIn, heeft een speciaal team van headhunters gevormd. Dat team struint het land af naar feitelijke en potentiële data scientists, om ze vervolgens een baan aan te bieden bij een van de bedrijven waarin Greylock heeft geïnvesteerd.

Niet onoplosbaar

Dat tekort is niet onoplosbaar, meent Albert Bogaard, partner van Ortec. “Ik vergelijk het wel eens met de Cobol-krassers van een jaar of dertig geleden. Daar waren er ook maar bitter weinig van. Toch denk ik dat je net zo gemakkelijk iemand tot data scientist kunt opleiden als tot Cobol-programmeur. Vergeet ook niet, een data scientist hoeft niet iemand te zijn die net van school af is. Ook mensen die een nieuwe uitdaging zoeken, kun je proberen om te scholen tot data scientist. Dat besef zie ik bij het UWV trouwens te weinig, ze zouden daar best wat alerter op mogen zijn. En managers zouden ook eens beter naar hun eigen personeel kunnen kijken. Zitten daar soms mensen tussen die aanleg hebben om te worden opgeleid tot data scientists?”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!