Innovatie & Strategie

Analytics
paneldiscussie EGG LDN

'Data science is een hoop mumbo jumbo'

Veel onbegrip over de mogelijkheden van data science.

Paneldiscussie EGG LDN © CC0 - Thijs Doorenbosch
3 juli 2019

Veel onbegrip over de mogelijkheden van data science.

Data Science is een hype. Vraag het een data scientist en die zal zeggen dat het werk wat hij of zij doet geen kunstmatige intelligentie is maar meer trucjes met steeds complexere machine learning, stelt Jan Teichman, seniordata scientist bij Zoopla. Hij is een van de data scientists die figureren in een documentaire getiteld Data Science Pioneers: Conquering the Next Frontier, die in september uitkomt. 

Data Science, AI en Machine Learning zijn omringd door een hoop mumbo jumbo. Dat schreeuwt om een uitleg van data science vanuit het perspectief van de data scientist, concluderen Phil Jones en Eric Turested van Luminate, de makers van de documentaire. Tijdens de EGG LDN-conferentie van Dataiku lichtten zij vast een tipje van de sluier op in een paneldiscussie met een aantal geïnterviewden uit de documentaire. 

Complexiteit niet gelijk aan
intelligentie

Veel mensen uit 'de business' van organisaties zien data science graag als een kristallen bol. "Big data en machine learning zijn er niet in geslaagd het resultaat te leveren dat er van werd verwacht. Nu AI een hype is, vlamt de verwachting weer op dat het allemaal heel anders zal gaan. Maar in de praktijk zijn alleen steeds complexere machine learning modellen mogelijk", zegt Teichman.

Het verschil in verwachtingen tussen de business-kant van de organisatie en de technici, is in zekere zin ook het gevolg van de opstelling van de data scientists zelf. Een belangrijke valkuil voor data scientists - zeggen ze zelf - is hun voorliefde voor de technische invulling van het vak. "Je komt uit de academische wereld, je houdt van 'coole' dingen, maar je moet leren denken vanuit de business. Wat kan jouw werk bijdragen aan de organisatie?", zegt Kia Eisinga, senior data scientist van TomTom.

Mogelijkheden data science onderbelicht

Bovendien kleeft aan het beroep van de data scientist het beeld dat deze vooral bezig is om bedrijven meer geld te laten verdienen. "Kijk je naar de toekomst, dan zie je dat data science een sleutelrol kan vervullen in het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of het leven in een slimme stad", zegt Luca Maria Aiello, senior research scientist van Nokia Bell Labs. "Dat aspect is niet voldoende belicht."

Die spanning tussen wat de business wil en wat de technische mensen kunnen leveren, was voor Florian Douetteau in 2013 een belangrijke motivatie om samen met drie anderen het bedrijf Dataiku op te zetten. Het doel is om zowel data engineers en softwareontwikkelaars als mensen uit de business samen te laten werken aan het opzetten van voorspellende datamodellen. Aan de ene kant kunnen mensen zonder voorkennis aan de slag met lowcode / nocode-technologie en aan de andere kant kunnen ontwikkelaars code toevoegen in een reeks programmeertalen zoals Python en R.

Het bedrijf krijgt erkenning voor die aanpak. Naast dat grote organisaties zoals General Electric, Mercedes-Benz en de Rabobank er gebruik van maken, heeft Gartner Dataiku al in het Challenger-segment geplaatst tegen over IBM, Microsoft en SAS. Douetteau: "Het is alsof er een nieuwe categorie software ontstaat op basis van data science die voor het eerst alle lagen van de technology stack aan elkaar knoopt."

 

 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.